Policisté odhalili podvody s tunami nezdaněného tabáku

Ostrava - Policisté z Moravskoslezského kraje odhalili podvody s tabákem, při kterých přišel stát na daních o patnáct milionů korun. Kriminalista Martin Válek popsal, že skupina lidí vozila z Itálie a Rakouska do Česka tabákový odpad a tabákové listy, ze kterých se nemusí platit spotřební daň. Tohoto materiálu, který pak v několika stodolách na Ostravsku řezali a balili, muži přivezli nejméně osm tun. „Na černém trhu pak směs prodávali v balíčkách jako tabák určený pro balené cigarety,“ uvedl Válek.

Případ začali prověřovat celníci, později přizvali ke spolupráci kriminalisty. Akce vyvrcholila před několika dny, když policisté zatkli v centru Ostravy pravděpodobného vůdce skupiny. Poté obvinili z daňového úniku také dva muže z Novojičínska a Frýdecko-Místecka. Další muž, který se zřejmě na činnosti skupiny podílel, zatím obviněn nebyl.

Tabák
Zdroj: ČT24

Při zatýkání policisté provedli šestnáct domovních prohlídek, při kterých zajistili množství důkazů. Soud vzal obviněné do vazby. „Za krácení daně, poplatku a podobné povinné platby jim hrozí až deset let vězení,“ doplnil Válek.

Zatýkání kvůli tabáku

Černý trh s tabákem roste

Podobný podvod, ovšem ve větším měřítku, odhaliil koncem minulého roku celníci v Čechách. Tabákový gang dovážel desítky tun listového tabáku z Indie, Číny a Jižní Ameriky. Ve vesnici Řídký u Litomyšle ho jeho členové tajně řezali a odtud rozváželi po Evropě pro ilegelání výrobu cigaret. Policisté odhadli daňový únik na více než sto milionů korun.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podle celníků černý trh s tabákem pořád roste. Podvodníci reagují na zdražování cigaret a zájem o laciné cigarety a tabák.