Zlodějům se daří. Na jihu Moravy vzrostl počet vloupání

Jižní Morava - Jihomoravský kraj se od začátku roku potýká s nárůstem vloupání do bytů a rodinných domů. Zatímco loni v lednu evidovala policie jen 98 případů, letos ve stejném období je to o třetinu více. Jde tak o největší meziroční nárůst v rámci celé republiky. Nejvíce případů hlásí přímo moravská metropole a přilehlé obce.

Zloději se zajímají především o elektroniku, hotovost a šperky, pokud se rozhodnou loupit v novostavbě, mohou z ní zmizet okna, radiátory nebo nová sanitární technika. Z 133 letošních případů vloupání v měsíci lednu se jich přímo v Brně stalo přes šest desítek.

Počet vloupání do domů či bytů postupně roste už několik let. Dovnitř se zloději dostávali nejčastěji rozbitím vchodových dveří, které nebyly dostatečně chráněné. Policisté proto doporučují nejen kvalitní zámek, ale i dveřní výztuž.

Vloupání na jihu a východě Moravy

V loňském roce evidovali policisté na jihu Moravy 1139 případů vloupání do obydlí a dalších 352 případů vloupání do chat a chalup. Objasnit se přitom podařilo jen 28 procent případů a zloději svým řáděním způsobili škodu za téměř 49 milionů korun.

Ve Zlínském kraji je situace mnohem klidnější, muži zákona zaznamenali v roce 2013 jen 326 případů vloupání do domů a bytů a 163x se někdo pokusil dostat do rekreačních objektů. Zloději na východě Moravy způsobili loni škodu za necelých 17 milionů korun a policisté dokázali objasnit 32 procent vloupání.

V loňském roce byla podle Mapy kriminality nejhorší situace co do vloupání v Praze, Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji.

Muži zákona ale varují i před dalšími chybami: někteří majitelé domů nechávají venku na dvoře například sekery, trubky a další nástroje, díky nimž se zloději snadno dostanou dovnitř. Jiní si zase dokáží najít žebřík, po kterém se dostanou k oknům, jež majitel zapomněl pořádně zavřít. Správně by měla být okna opatřená bezpečnostní fólií, aby se nedala snadno rozbít.

„Pokud se jedná o tipování, tak objekt může být zabezpečený jak chce, ale pokud člověk ví, že ta drahá věc tam uvnitř je, tak si k ní cestu stejně najde,“ upozornil Ladislav Kratochvíl z Asociace zámkových a klíčových služeb ČR.

Blížící se jarní prázdniny znamenají pro některé rodiny vysněnou dovolenou, a to nejen na horách. „Máme strach z toho, že by nás někdo mohl vykrást, ale dům máme zabezpečený. Sousedi vědí, že jedeme pryč a budou nám vybírat schránku a kontrolovat dům, takže myslím, že jsme pro to udělali maximum,“ uvedl Dan, který z moravské metropole vyrazil na týdenní dovolenou do hor.

Evidovaná vloupání v měsíci lednu

Jihomoravský kraj

leden 2014 - 133 vloupání

leden 2013 - 98 vloupání

Brno - město

leden 2014 - 64 případů

leden 2013 - 43 případů

Brno - venkov

leden 2014 - 26 vloupání

leden 2013 - 21 vloupání

„Vždycky rozevřeme žaluzie, zkontrolujeme, jestli máme všechny dveře a okna zavřené správně. Když jedeme na delší dobu, tak máme i časový spínač na světla. Samozřejmě na celý dům máme i zabezpečovací systém,“ dodal. Bytaři v jarních prázdninách vidí především příležitost. I přes varování policistů, celá řada lidí na svůj odjezd upozorňuje na sociálních sítích, kde si statusy o prázdných bytech může přečíst nejeden tipař.

„I když jsou dveře zamčené, dostat se do bytu je otázka několika vteřin. Dvoukřídlé dveře stačí v řadě případů jen vykopnout,“ popsal praktiky zlodějů zámečník Daniel Kozubík.

Jak se bránit proti vykradení?

  • Pokuste se naložit zavazadla na vaši dovolenou co nejrychleji. Omezíte tak čas, po který si vašeho odjezdu může všimnout někdo, kdo by vaší nepřítomnosti rád využil.
  • Nezatahujte při odjezdu žaluzie nebo závěsy. Tím jen upozorníte, že v bytě nebo domě nikdo není. Spíše použijte časově programovatelné zásuvky, do kterých zapojíte například světlo, rádio nebo televizi. Vytvoříte tak iluzi, že jste stále doma.
  • Neupozorňujte zbytečně na svou dovolenou. Ne všichni lidé musí vědět o vašem odjezdu. Zvažte, komu o svých plánech říkáte. Velice rizikové je zveřejnění plánované dovolené na sociálních sítích.
  • Požádejte sousedy nebo známé o pomoc. Za dobu vaší nepřítomnosti mohou lidé, kterým důvěřujete, vybírat schránku, občas vyvětrat nebo jen dohlížet na vaši nemovitost. Při delší dovolené také může na vaši nepřítomnost upozornit například neposekaný trávník, neodklizený sníh nebo zvadlé květiny.