Klavíristé do 11 let hráli Mozarta

Brno – Přes pět desítek dětí z několika evropských a jedné asijské země se sešlo v Besedním domě v Brně. Talentovaní klavíristé do jedenácti let zahráli odborné porotě i veřejnosti skladby, mezi nimiž nesmí chybět jedna od Wolfganga Amadea Mozarta. Přehlídka s názvem Amadeus se v Brně koná už po jedenadvacáté. Absolutní vítěz, desetiletý Jan Čmejla z pražské ZUŠ Ilji Hurníka, získá možnost v příští sezóně vystoupit s brněnskou filharmonií.

Do soutěže se letos přihlásily například děti z Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Litvy či Kazachstánu a nechybí ani čtyři účastníci přímo z Brna. „Když je hezká skladba, tak já to cítím, a to se mi líbí,“ popsal svou lásku k hudbě devítiletý Radek Bagar, jenž poprvé k černobílým klávesám usedl před třemi roky. Mezi jeho oblíbené autory patří například Frederic Chopin, Ludwig van Beethoven či Johann Sebastian Bach.

Soutěž dává nadaným dětem příležitost získat zkušenosti s vystupováním na veřejnosti a prožít si atmosféru mezinárodní soutěže. Za více než dvě desítky let, kdy se Amadeus koná, jím prošlo přes 1690 hudebníků. Ne každý dětský talent ale u hudby zůstane. Podle odborníků záleží na 13. roku života, kdy se rozhodne, kdo svůj život nakonec zasvětí klasickým tónům.

No comment: Přehlídka mladých talentů Amadeus (zdroj: ČT24)

„Trend neustálého zvyšování kvality v hudbě je, souvisí to i s větším vzděláním pedagogů. Mluvím za českou klavírní školu, kde je nárůst výkonů rok od roku cítit. Ale letos byla i velká konkurence ze zahraniční,“ okomentoval letošní ročník jeden z porotců, Ivan Klánský, který zároveň vyučuje na pražské AMU.

Soutěž vznikla v roce 1992, právě v tom roce uplynulo 225 let od chvíle, kdy jedenáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart koncertoval v brněnském divadle Reduta. „Na počest jsme uspořádali zkušební ročník této soutěže,“ vysvětlil ředitel brněnské umělecké školy Jaroslav Fuksa. Mozartovi bylo v době brněnského koncertu 11 let, symbolicky se proto soutěže nemohou účastnit starší děti. Soutěž si na vlastní kůži vyzkoušely talentované děti z více než dvou desítek zemí světa.

Wolfgang Amadeus Mozart

Podle křestního záznamu se Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart narodil 27. ledna 1756 v rakouském Salzburgu. Později vynikl jako klasicistní hudební skladatel a klavírní virtuos, geniální hudebník během svého života vytvořil 626 děl světského i duchovního charakteru.

V dětství Mozart cestoval s celou rodinou na dlouhých hudebních turné po metropolích celé Evropy. Při tehdy tři roky trvajícím turné navštívil severní Německo, Nizozemí, Paříž, Londýn, Haag, jižní Francii a Švýcarsko. Wolfgang a jeho sestra Nannerl byli na turné představováni jako zázračné děti.

Mozart se vyznačoval fenomenálními schopnostmi od svého útlého dětství. Skládal již v pěti letech. Hrál na klavír a na housle. Spolu s otcem a sestrou předváděl svá díla před evropskou šlechtou. V 17 letech byl zaměstnán jako dvorní skladatel v Salzburgu, sídelním městě Salzburského arcibiskupství.

Zdroj: Wikipedie

Vydáno pod