Hvězdy ulice, které to dotáhly až na vrchol

Ostrava - Názvy jako biketrial, parkour, street dance, slackline, footbag, longboarding aj. znamenají pro někoho zabíjení času, pro více než polovinu českých dětí ve věku 10-12 let životní styl. Každá z těchto aktivit má svoje hvězdy. Faktor U, nový pořad inspirovaný aktivitami městských dětí, oslovil ty, kteří se vypracovali a stali se tak respektovanými autoritami. A právě oni prostřednictvím pořadu Faktor U svým mladším kamarádům a dětem u televizních obrazovek poradí, jak na to. Vysílání začíná ve čtvrtek 20.2.2014 v 15:15 na Déčku.

Moderátorem Faktoru U je Ondřej Havlík známý také jako en.dru. Tento náš nejlepší beatboxer je uznávaným umělcem svého oboru, mezi mladšími televizními diváky je znám z pořadu Za školou nebo Vertical, věkově neomezené publikum jej vidělo v talk show Na stojáka i na jiných scénách. Ondřej si společně s dalšími adepty vyzkouší všechny disciplíny, vede rozhovory s mistry svého oboru a vysvětluje základní pojmy.

Ondřeji, ve Faktoru U jsi vyzkoušel kdeco, je ti některá z těch disciplín obzvlášť blízká?

Ty disciplíny nejsou jen pro dětský věk, může je dělat vlastně kdokoli, já sám jsem nadšený
sportovec a chytlo mě vlastně skoro všechno. Začal jsem uvažovat, že bych se zkusil víc věnovat longboardu a koketuju s myšlenkou, že si ho koupím. Bikeboard dělám už léta, takže jsem si jen znovu zajezdil a rovnou před kamerou. Doporučuju všem, kteří se chtějí hýbat trochu jinak a po svém, aby ve Faktoru U hledali inspiraci.

Nemají doma strach, že si natlučeš?

Doma víc prožívají, když běhám po horách (teď jsem třeba běžel noční závod v mínus dvaceti), nebo když běžím maraton, to mají větší strach. Oni naštěstí kolikrát ani nevědí, co kde dělám, takže na nějaké obavy o mé zdraví ani nemají prostor.

Zkoušel jsi s dětmi při natáčení  beatbox?

Zjistil jsem, že ty děti je před natáčením třeba tak trochu rozdovádět, aby si to užily a aby se před kamerou uvolnily. Často je to pak úkol pro mne – blbneme spolu, tančíme, zpíváme nebo zkoušíme i beatbox a pak to pochopitelně je znát při natáčení i na tom, jak dokážou být v danou chvíli spontánní..

Potkal jsi někoho, kdo ti hodně imponoval?

Všichni ti mistři svého oboru zasluhujou uznání. Nejvíc mi v paměti asi utkvěl Honza Weber, který dělá footbag. Dnes už je to vlastně sedminásobný mistr světa a je to hodně šikovný kluk. Řeklo by se, že je to jen takové kopání do míčku, stejně jako třeba to moje beatboxování (prskání do mikrofonu). Lidem to může připadat jako legrace a při tom jsou to
neopakovatelné výkony, které vnímáte doslova jako umění.

Všechny ty streeťácké aktivity mi připadají hodně nebezpečné. Upozorňovali jste diváky i na rizika těchto zálib a na potřebu zajištění bezpečnosti?

Bezpečnost je vždycky na prvním místě. Všechny ty sporty s sebou nesou větší či menší míru rizika. Člověk před tím neuteče a je pak třeba dbát na to, aby děti měly ochranné pomůcky, chrániče, helmy. Pokaždé zdůrazňujeme, aby tohle nepodceňovaly.

Připravuje se i interaktivní webová stránka. Věříme, že i touto cestou posílíme zájem dětí o Faktor U. Jsi taky zvědavý na jejich reakce na webu?

Doporučuji všem tento web, který je udělaný atraktivně a s ohledem na to, co oni vlastně od takového pořadu očekávají. Zařadili jsme tam třeba beatboxovou (vokální) školu, chceme ji v budoucnu, jestli se ujme, rozšiřovat. Budou tam podrobnější informace o pořadu, návody,
soutěž… A my všichni, kdo jsme se na pořadu podíleli, se těšíme na zpětnou vazbu od těch, kterým je určen.

Pořad Faktor U vznikl ve Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové a sledovat jej můžete na ČT :D vždy ve čtvrtek v 15:15 nebo v neděli v 16:50 hodin.