Městská policie podala za Přikrylova vedení oznámení na své zaměstnance

Brno - Šest desítek brněnských strážníků čelí trestnímu oznámení od Městské policie Brno. Jejich vlastní zaměstnavatel je podezřívá, že neprávem využili informací z policejní databáze. Oznámení podala brněnská městská policie ještě pod vedením bývalého ředitele Jaroslava Přikryla, který byl minulý čtvrtek pravomocně odsouzen a ve své funkci bezprostředně poté skončil.

„Trestní oznámení je podáno na zhruba šedesát strážníků městské policie, z nichž některý se měl dopustit toho, že poskytl médiím informaci z interního informačního systému městské policie,“ vysvětlil mluvčí Městského státního zastupitelství Brno Jan Petrásek. Podle informací České televize šlo o případ z poloviny ledna, kdy se zasahující strážníci dostali do potyčky s hosty thai-boxového plesu.

„Mohu potvrdit, že se uniklá informace týkala způsobu, kterým městská policie řešila tento incident,“ připustil Petrásek. Přímo městská policie se k podanému trestnímu oznámení odmítla vyjádřit už za bývalého vedení pod Jaroslavem Přikrylem, i tento týden, kdy v jejím čele stojí Bohumil Šimek. Ten na úřadě dříve působil coby náměstek.

„Městská policie podala veškeré dostupné informace orgánům činným v trestním řízení, dál nám nepřísluší tuto situaci komentovat,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Státní zastupitelství nyní musí trestní oznámení přezkoumat. Pokud uzná, že některý ze strážníků mohl trestný čin spáchat, požádá republikovou policii, aby případ došetřila.

Městská policie Brno
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Sám bývalý šéf brněnských strážníků Jaroslav Přikryl si minulý týden vyslechl podmíněný trest za to, že pro svou obhajobu využíval soukromé informace z databáze strážníků. Šlo o případ umazávání přestupků. „Je mi z toho smutno, a jen to potvrzuje, že cesta k právu je velmi složitá,“ pronesl po rozsudku exšéf brněnských strážníků.

Podmíněný trest 15 měsíců s odkladem na tři roky a tříletý zákaz činnosti u městské policie, to je stávající trest pro Jaroslava Přikryla. Poté co krajský soud zamítl jeho odvolání, brněnští zastupitelé jej z funkce odvolali, a do čela strážníků postavili jeho náměstka.

Přikryl získával informace neoprávněnou lustrací

Soud rozhodoval o případu ze září 2012, kdy bývalý náměstek ředitele brněnské městské policie Milan Šimon dostal za zahlazení dopravního přestupku své známé pokutu třicet tisíc korun. S verdiktem nesouhlasil a uvedl, že šlo o komplot, za kterým stojí Přikryl. Ve svých výpovědích Šimon zmínil skutečnosti, které později vedly k prověřování toho, zda brněnští strážníci nezahlazují svým blízkým pokuty za přestupky vydané městskou policií.

V tomto soudním sporu předložil Přikryl spisy ke 119 přestupkům. Podle státního zástupce získal Přikryl osobní údaje neoprávněnou lustrací a v rozporu se směrnicemi. Za toto nevhodné nakládání s osobními daty dostal Přikryl už dříve roční vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Trest ale padl formou příkazu, proti kterému si ředitel brněnských strážníků podal odpor. Vynutil si tak zahájení klasického soudního procesu, ve kterém nakonec dostal ještě delší podmíněný trest.

Brněnští strážníci čelí trestnímu oznámení (zdroj: ČT24)