Soud potrestal úředníka z Frýdku-Místku za černou stavbu

Frýdek-Místek – Okresní soud ve Frýdku-Místku potrestal vedoucího tamního stavebního úřadu Jana Martyčáka osmiměsíčním podmínečným trestem a dvouletým zákazem práce na úřadech za to, že nezákonně povolil stavbu autosalonu. Podle soudu zneužil pravomoci veřejného činitele. Spolu s ním byla obžalovaná i referentka Alena Orlivová. Tu ale soud zprostil viny.

Podle soudce udělal Martyčák řadu pochybení, přitom se nejednalo o nedbalost, ale o úmysl. Jestli za povolení autosalonu postaveného na více než tisíci metrech čtverečních obžalovaný něco dostal, to nebylo předmětem obžaloby. Mezi nedostatky bylo nejzávažnější to, že při schvalovacím procesu zcela ignoroval sousedy. Neměli příležitost se k záměru vyjádřit, nemohli protestovat, což by jistě udělali. „Naše pozemky jsou stavbou autosalonu po ekonomické stránce znehodnocené, navíc jsme přišli o klid a soukromí,“ řekla Martina Dočkalová.

Obžalovaní Jan Martyčák a Alena Orlivová
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

„Takový postup nemá v civilizované Evropě 21. století co dělat,“ pravil soudce. Podle státního zástupce je Jan Martyčák ve veřejné funkci nebezpečný. To uznal i soud a zakázal mu na dva roky činnost na úřadě.

Předmětem obžaloby byly i další dvě stavby, které frýdecko-místecký úřad v čele se svým vedoucím povolil. Soudce nakonec dospěl k závěru, že úředníci sice i v těchto případech pochybili, ale nešlo o trestný čin.

Před soud půjde i vedení magistrátu

Ještě letos začne soud řešit závažnější kauzu frýdeckomísteckého magistrátu. Obžalobě ze zneužití pravomoci čelí asi dvacet politiků, úředníků a podnikatelů, kteří jsou podezřelí z manipulace s veřejnými zakázkami a také ze zahlazování dopravních přestupků. Mezi obžalovanými je primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký z ČSSD, jeho náměstek Dalibor Hrabec z Věcí veřejných nebo šéf strážníků Michal Sněhota. Policie měla zájem i o bývalou primátorku a nynější senátorku Evu Richtrovou, senátoři ji však odmítli vydat k trestnímu stíhání. Policisté ji chtěli stíhat za údajně předražené zakázky na hloubení a čištění příkopů, což rezolutně popřela. Vinu odmítají i její obvinění kolegové politici. „Obvinění je zcela absurdní. Jde o bezprecedentní záležitost,“ řekl primátor Pobucký.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod