Jak dlouho bude žít sloní samička bez mateřského mléka? Boj pokračuje

Ostrava - Mládě slona indického, které se před více než čtrnácti dny narodilo v ostravské zoologické zahradě, se dosud nenapilo mateřského mléka od matky. Pije jen mléčnou náhražku, kterou mu podávají ošetřovatelé přes ochrannou bariéru. Dělají, co mohou, aby malou samičku navedli ke strukům slonice Vishesh, ale nedaří se jim to. Za této situace je její šance na přežití mizivá.

Ošetřovatelé drží ve sloninci nepřetržité služby a jsou v neustálém kontaktu s kolegy z jiných zahrad v Česku i po světě, kteří mají s odchovem slonů a podobnými situacemi zkušenosti.

Kalousková: Může to trvat týdny i roky

„Situace není dobrá. Příjem mateřského mléka je nejdůležitější a možná jedinou šancí, jak slůně dobře odchovat. Statistiky říkají, že jen velmi malé procento slůňat krmených výhradně náhražkou mateřského mléka se dožívá dospělosti,“ zopakovala mluvčí ostravské zahrady Šárka Kalousková. Dodala, že je otázkou, jak dlouho může mládě takto žít. „Může to trvat týdny, měsíce, ale třeba i roky,“ řekla Kalousková.

Mládě, které porodila sloní samice Vishesh
Zdroj: ČT24/Zoo Ostrava

Pokusy, jak mládě navést ke zdroji mateřského mléka, jsou pro personál značně riskantní. „Samici Vishesh chováme v takzvaném chráněném kontaktu, to znamenám, že není zvyklá na přímý kontakt s lidmi a mohla by jim ublížit. Nicméně se ošetřovatelům podařilo samici několikrát přispat tak, že zůstala stát a přes bariéry se pokusili navést slůně na struky. Bohužel, tyto pokusy skončily neúspěchem,“ uvedla mluvčí zoologické zahrady.

Sloni v ZOO Ostrava (zdroj: ČT24)

Rashmi je pýchou ostravské zahrady

V ostravské zoo se narodila dvě slůňata už v roce 2011. Sameček od stejné slonice Vishesh byl neduživý a dva měsíce po porodu zemřel. Samičce Rashmi, která se narodila v dubnu slonici Johti, se daří dobře. Je prvním odchovaným slůnětem, které se narodilo páru žijícímu v české zoologické zrahradě. Stal se z ní jeden ze symbolů Ostravy a od svého narození zvyšuje návštěvnost ostravské zoo.