Terra Musica - neotřelý pohled na hudební svět kolem nás

Terra Musica je pravidelným magazínem o hudbě a tanci, na jehož tvorbě se podílejí kroměpražského a brněnského i ostravské studio. Cyklus Terra Musica z ostravského studia tvoří, na rozdíl od pražského a brněnského vydání, která jsou složena ze tří reportáží, monotematické dokumenty. Každý dokument má určitou souvislost s moravskoslezským krajem, ale témata, která sleduje vždy překračující hranice regionu.

„Přestože v pořadu zpracováváme i významné události v oblasti hudby a tance, nejedná se ve výsledku o aktuální publicistiku, ale jednotlivé počiny rozebíráme do hloubky, v širším kontextu a s přesahem do jiných oblastí,“ upřesňuje dramaturgyně pořadu Jana Strýčková. „Každý díl je nabitý informacemi, ale nepostrádá ani emoce a silné příběhy. Našim záměrem je vyhledávat současná aktuální témata a ta ztvárnit nadčasovým způsobem.“ 

„V loňském roce jsme z Ostravy odvysílali např. dokument Jiřího Nekvasila o soudobé vážné hudbě z pohledu autorů, interpretů i diváků. V Ostravě totiž za posledních deset let značně vzrostl zájem o soudobou hudbu a to mimo jiné i díky bienále festivalu Ostravské dny nové hudby. Festival byl zahájen unikátním koncertem Music in Twelve Parts (1971-74) Philipa Glasse, stěžejním dílem světové hudby 70. let. Sám Philip Glass se festivalu zúčastnil a stal se i jedním z hlavních protagonistů dokumentu Jiřího Nekvasila,“ dodává Jana Strýčková.

V prvním ostravském díle Terra Musica letošního roku, který mohou diváci sledovat v úterý 25.2.2014 ve 22:20 na ČT art, se režisér Martin Dostál zaměří na Rok české hudby 2014 na ostravských divadelních pódiích. Divákům přiblíží významné projekty dramaturgie Národního divadla moravskoslezského v Ostravě k Roku české hudby 2014, ze kterých stojí za pozornost především opera Mirandolina Bohuslava Martinů nebo baletní triptych Návraty domů na hudbu Bedřicha Smetany, Bohuslava Martinů a Leoše Janáčka.

Kameraman Petr Hrubeš a dramaturgyně Jana Strýčková
Zdroj: ČT Ostrava/Rostislav Šimek

V těchto dnech se připravuje další ostravský díl tohoto cyklu, ve kterém tvůrci pořadu představí dva mladé talentované instrumentalisty – varhanistku Kateřinu Chrobokovou a cimbálistu Daniela Skálu. Oba se přes své mezinárodní úspěchy stále vracejí ke svým hudebním kořenům v moravském regionu, navíc neúnavně prosazují svůj nástroj v jiném kontextu, než v jakém je běžně v hudebním světě vnímán.

www.ceskatelevize.cz/terramusica