Odboráři Hyundai žádají razantní zvýšení mezd zaměstnanců

Nošovice – Odborové organizace nošovické automobilky Hyundai žádají razantní navýšení mezd, podíl na zisku a větší odstupné. Argumentují tím, že fakt, že se továrně daří a vydělává, by se měl odrazit v nové kolektivní smlouvě. Dohodnout s vedením firmy se jím zatím nedaří. Zástupci Hyundai tvrdí, že probíhající vyjednávání nezdržují a zdůrazňují, že platy v automobilce už teď převyšují regionální průměr.

Odboráři Hyundai prosazují, aby firma navýšila každému zaměstnanci základ mzdy o tisíc sedm set korun měsíčně a jednou ročně přidala procento ze zisku.

„Firma má určité prostředky k navyšování mezd, prokazatelně se jí daří, ročně jsme vyrobili více než tři sta tisíc aut,“ zdůvodňuje požadavky zástupce odborů Karel Kuchař. Mluvčí firmy Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk nechce jednání o kolektivní smlouvě komentovat. „Při zahájení vyjednávání se obě strany dohodly, že v jeho průběhu nebudou stav komentovat,“ vysvětloval Vaněk.

Odboráři hrozí stávkovou pohotovostí

Odboráři jsou však netrpěliví. Uvedli, že pokud se do konce dubna s vedením nedohodnou na zvýšení mezd, sepíšou petici, zorganizují demonstraci, případně vyhlásí stávkovou pohotovost. Jednají už i o podpoře z jiných organizací. „Škodovka nám slíbila, že by nás případně podpořila,“ řekl Kuchař.

Právě platům v mladoboleslavské automobilce by se chtěli odboráři i zaměstnanci Hyundai vyrovnat. Vyplývá to z dotazníku, který v továrně koloval. Průměrný dělnický plat je tam přibližně o šest tisíc korun vyšší. „Zaměstnavatel se pořád prezentuje tím, jak se nám daří. Mělo by se to odrazit i na našich výdělcích,“ uvedl jeden ze zaměstnanců.

Podle mluvčího Vaňka se platy v Hyundai mohou se Škodou Auto těžko srovnávat. „Auta se tam vyrábí více než sto let, mnozí zaměstnanci se tam vyučili a pracují tam od patnácti let,“ prohlásil.

Průměrný plat v Hyundai je třicet tisíc korun hrubého měsíčně, v dělnických profesích necelých dvacet osm tisíc.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)