Tým ÚOOZ zadržel skupinu převaděčů

Břeclavsko - Policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve spolupráci se svými kolegy z Maďarska, Slovenska, Německa, Polska i Rakouska dopadli skupinu převaděčů, kteří v roce 2012 pomáhali běžencům přes hranice. Vyšetřovatelé předpokládají, že skupina stihla převést minimálně tři desítky imigrantů.

„Běženci byli shromažďováni mimo Schengenský prostor, kde si je přebírali najatí řidiči a poté je dopravili do cílové země – Polska, Itálie či Rakouska,“ naznačil hlavní znaky trestné činnosti břeclavský státní zástupce Jiří Zemek. V lednu policisté dopadli čtveřici dnes již obviněných mužů: dva Pákistánce, Rumuna a Čecha. Společně působili coby prostředníci rozsáhlé sítě převaděčů.

„Trestní řízení je vedeno na Slovensku, v Maďarsku, Polsku, Litvě a máme signály, že podezřelé osoby by se mohly zdržovat také v Řecku, Německu či Španělsku,“ vyjmenoval mezinárodní rozsah případu Zemek. Většina běženců pocházela z Pákistánu a Indie. V dodávkách i osobních autech řidiči převáželi cizince za úplatu.

Běženci za transport platili částky v řádech tisíců eur. Jen od února do října 2012 evidují policisté desítky přistěhovalců, kteří měli Česko za tranzitní zemi. Trojice zadržených cizinců patří mezi prostředníky, kteří tvoří jen malou část převaděčské skupiny. Šéfové gangu údajně pocházejí z východu. Zadržený Čech potom v kauze vystupoval jako řidič.

Celníci už dokáží dodávky i rentgenovat
Zdroj: ČT24/ČTK

„Tento případ je opravdu velmi mimořádný, protože se podařilo zadržet špičky skupiny, která páchala činnost na území 11 států,“ upozornila mluvčí ÚOOZ Iva Knolová. Důmyslný systém převážení běženců zahrnoval i hlídky, které jely několik kilometrů před vozem s imigranty.

Nelegálních imigrantů u nás přibývá, meziročně o 15 procent. V roce 2013 se pokusilo nelegálně překročit české hranice 4 153 lidí. Drtivá většina neměla povolení k pobytu. Pět procent imigrantů, celkem 179 lidí, se pokusilo překročit hranici Schengenského prostoru na mezinárodních letištích. Nejčastěji policisté zadrželi imigranty z Ukrajiny, Ruska a Vietnamu.

„Zadrženi byli Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu,“ uvedl Zemek. Cizinci cestující napříč Evropou nastupovali do vozů v Srbsku či Makedonii. Většina najatých řidičů pak byla rumunské národnosti.

Obviněné čtveřici hrozí až deset a půl roku za mřížemi. Tři z nich čekají na začátek soudního procesu v brněnské vazební věznici. Případ tím ale nekončí, policisté dál pátrají po dalších členech skupiny. Hlavní líčení by mohlo začít 27. února u břeclavského okresního soudu, ten dostal případ přidělený, protože běženci překračovali hranice u Lanžhota na Břeclavsku.