Dánský odborník naměřil v brněnské ulici nejvyšší hodnotu znečištění

Brno - Některé brněnské lokality se potýkají s nebezpečným množstvím polétavého prachu. Nejhorší situace byla podle nedávného měření v boční ulici z Úvozu, před mateřskou školou. V místě odborníci naměřili 102 750 částic, bezpečná hranice je přitom 30 tisíc částic na centimetr krychlový. Jde prý o nejvyšší hodnotu, jakou kdy dánský odborník Press-Kristensen v otevřené ulici naměřil.

Hodnota, kterou dánský odborník Kåre Press-Kristensen naměřil v ulici Žižkova nedaleko Úvozu, je údajně nejvyšší, jakou kdy v životě na otevřené ulici zjistil. Ulice Úvoz má jedno z nejvyšších znečištění ovzduší v Brně, na křižovatce s Údolní naměřili odborníci 55 300 částic, což je více než na pražské magistrále u hlavního nádraží.

„Znečištění, které jsem v Brně naměřil, je významně vyšší než hodnoty ze srovnatelných lokalit v Miláně či Kodani. Největším překvapením pro mě bylo, že jsem tu neviděl skoro žádné cyklisty,“ připustil Press-Kristensen.

Hodnoty naměřené v centru Brna

MŠ v ulici Žižkova – 102 750 částic na centimetr krychlový

Křižovatka ulic Úvoz a Údolní – 55 300

Park Lužánky – 9 850

Park pod Špilberkem – 11 750

Zdroj: Centrum pro životní prostředí a zdraví

„Vyčetli jsme z dokumentů, které má radnice k dispozici, že o problému s polétavým prachem v Brně ví minimálně od roku 2002. A řešení? Je to stejné jako u cyklodopravy - spousta papírů, žádná akce. Radnice nechává denně dýchat karcinogenní vzduch děti navštěvující školy a školky v oblastech jako jsou Mendlovo náměstí, Kotlářská či Stará Osada,“ argumetnovala Kristýna Rytířová, jedna z iniciátorek kampaně Dejchej Brno.

„Klíčové jsou dlouhodobé důsledky. Vedle předčasných úmrtí je to snížení funkce plic, nárůst onemocnění dolních cest dýchacích a chronická onemocnění plic,“ uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví. Zprávu o měření získá i brněnský magistrát. Město na soutoku Svratky a Svitavy má problémy také s dalšími látkami, které znečišťují ovzduší, například s polyaromatickými uhlovodíky či oxidy dusíku.

Srovnání s ostatními evropskými městy

Autobusová zastávka v centru Kodaně – 30 400 částic na centimetr krychlový

Centrální autobusové nádraží Bratislava -  69 950

Autobusová zastávka v centru Bratislavy – 57 650

Ulice u hlavního vlakového nádraží v Berlíně – 27 950

Autobusová zastávka v centru Milána – 29 050

Silniční okruh v centru Milána – 35 151

Zdroj: Centrum pro životní prostředí a zdraví

Měřicí přístroj zachytí i jemný polétavý prach
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Měření v úterý provedl dánský odborník Kåre Press-Kristensen, který hodnoty porovnával i mezi jednotlivými evropskými městy. Vybíral si vždy srovnatelné lokality. V tuzemsku použil svůj přenosný měřící přístroj v Praze a Brně.

Při svém zkoumání se zaměřil na ty nejmenší částice polétavého prachu. „Měříme druh částic, které jsou minimálně tisíckrát menší než průměr lidského vlasu. Pronikají hluboko do našich plic a krve, kde mohou způsobovat rakovinu a zdravotní problémy,“ vysvětlil dánský expert, který se specializuje na malé částice, jež jsou v rámci znečištěného ovzduší nejnebezpečnější složkou.

Nejvíce znečištění má na svědomí automobilová doprava. Část aut nemá nic jako katalizátor, a filtry si řidiči naftových vozidel nechávají odstranit, aby se nemuseli starat o jejich údržbu. Kdo bydlí v okolí rušných silnic, je ohrožen nejvíce. Obzvlášť pokud je ulice ve svahu. „Kde je silnice do kopce a auta akcelerují, tak jsme naměřili vyšší hodnoty,“ naznačil Šuta.

Dánského odborníka do Brna pozvala iniciativa Dejchej Brno!