Lidé projevují solidaritu s Ukrajinou, organizují pomoc

Ostrava, Olomouc - Kritická situace na Ukrajině vyvolává solidaritu s tamními lidmi v celé České republice. Připojují se neziskové organizace i jednotlivci také z Moravskoslezského kraje. Podporu a ochotu pomoci vyjádřila Univerzita Palackého v Olomouci. Charita vyhlásila veřejnou sbírku, také Člověk v tísni zvažuje, že do země vyšle zdravotnický tým. Polní zdravotnická stanoviště tam přestávají zvládat nápor raněných, kterých stále přibývá.

Univerzita Palackého chce pomoci humanitárními stipendii pro ukrajinské studenty, kteří byli politicky perzekuováni. Rektor Jaroslav Miller, který ve svém prohlášení odsoudil porušování lidských práv na Ukrajině, vyzval k obdobnému postupu i další univerzity.

„Pokud budou mít ukrajinští studenti zájem, zaplatili bychom všechny náklady - dopravu, koleje,“ uvedl rektor. Kromě studentů chce škola pomoci také pedagogům a vědcům, a to formou pracovních stáží.

Charita České republiky vyhlásila veřejnou sbírku před třemi dny. Na kontě už je asi tři sta třicet tisíc korun. Pomoc chce zaměřit na podporu zdravotnických zařízení a následnou pomoc lidem, kteří se dostali do stavu nouze. Ukrajina zažívá nejhorší krizi od roku 1991. Země má za sebou krvavé dny s desítkami mrtvých i raněných.

Pomáhat chtějí i jednotlivci. Například Jiří Pospíšil, který několik let na Ukrajinu jezdil, se nabídl jako řidič. Jiří Jirák z Olomouce chce zorganizovat v Olomouci charitativní koncert. Výtěžek by poslal na pomoc obětem boje Ukrajinců s tamní mocí.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)