Lachtan neviděl na jedno oko. Kvůli lístku, který mu uvízl pod víčkem

Zlín – Tým veterinářů ze zlínské zoo zvládl náročný úkol – vyšetření lachtana Oskara, který dva měsíce neviděl na jedno oko. Sedmiletého samce museli veterináři uspat a oko prohlédnout. Zdravotní obtíže zvířete způsobil lístek z okrasného keře, jenž mu uvízl pod víčkem. Zákrok včetně složité anestezie trval čtyři hodiny.

Sedmiletý Oskar je největším obyvatelem výběhu lachtanů hřivnatých ve zlínské zoo. Dnes ho ale návštěvníci nespatřili, Oskar byl celý den v péči ošetřovatelů a veterinářů. „Nevidí na jedno oko. Točí se pořád na jednu stranu, aby se na něco podíval. Ztráta zraku mu dělá problémy při cvičení i při krmení,“ popsala před zákrokem ošetřovatelka lachtanů ve zlínské zoo Pavla Knápková, proč se rozhodli pro důkladné vyšetření lachtana.

Zákrok musel kvůli velikosti zvířete – lachtan váží čtvrt tuny – proběhnout v narkóze. Bezpečně Oskara uspat ale nebylo vůbec jednoduché, znehybněl až po třetí dávce anestetik. Pak už bylo jen nutné lachtana bezpečně dostat na vyšetřovací stůl.

Veterinář Dominik Gregořík o zákroku (zdroj: ČT24)

Ošetřovatelka lachtanů Pavla Knápková

„Člověk je s tím zvířetem v práci skoro každý den, tedy v podstatě 365 dní v roce. Postupem času se z něj stane už skoro člen rodiny. Když se pak stane něco takového, tak to prožíváme, jako kdyby se stalo něco v rodině.“

Příčinu lachtanovy slepoty odhalili veterináři téměř okamžitě. „Měl v oku zapíchnutý lístek z okrasného keře, což není možné vzhledem k hmotnosti zvířete zjistit nějakým vyšetřením bez imobilizace. Oko jsme vypláchli a vyčistili,“ popsal veterinář Dominik Gregořík.

Když už bylo zvíře uspané, rozhodli se veterináři k důkladné zdravotní prohlídce. Prohlédli mu zuby, plíce a odebrali vzorky krve. Žádné další potíže vyšetření neodhalilo. Pokud nenastanou další komplikace, měl by se samec do venkovního výběhu vrátit do deseti dnů.

Uspávání zvířat je velmi vzácné

Uspávání zvířat kvůli zdravotnímu ošetření je velmi vzácné, narkóza pro ně může být nebezpečná stejně jako pro lidi. Využívá se jí například u transportů některých zvířat. „Jinak ji podáváme skutečně málokdy. Většinou necháváme zvířata, ať si případné rány olížou a zvládnou to sama. Pokud je nějaký závažný problém, zvíře se převeze na ošetření,“ řekl zoolog zlínské zoologické zahrady Pavel Shromáždil.

Oskar je ve zlínské zoo dva roky, coby pětiletého ho zahrada získala z Maďarska. „Je to pořád ještě adolescent. Lachtani začnou být dospělí v desíti letech, kdy mohou mít až 350 kilogramů, Oskar má asi 250,“ podotkla Knápková, která s lachtany také cvičí. Zlínská zoo chová kromě Oskara také tři samice.