Slovácko začalo dobře, Jablonec odjíždí z Moravy s prázdnou

Uherské Hradiště - Úspěšnou jarní premiéru za sebou mají hráči Slovácka, kteří porazili na domácím hřišti Jablonec 1:0. Rozhodla o tom již ve čtvrté minutě branka Jakuba Petra. Hostům nepomohla ani zvýšená aktivita ve druhé půli.

Kouč Slovácka Habanec postrádal dvě zkušené zraněné opory, brankáře Melichárka a stopera Trousila. Trenér Jablonce Skuhravý zase zařadil z pěti nových hráčů do základní sestavy jen beka Vrzala a útočníka Doležala. Slovácku vyšel dokonale vstup do zápasu. Větší agresivita vynesla domácím fotbalistům hned od úvodních minut výraznou převahu. Už ve čtvrté minutě po autovém vhazování gólman Špit stačil Divišův centrovaný míč jen vyrazit před Petra, který tvrdou ranou otevřel skóre. Jablonec nestačil v úvodu čelit náporu soupeře a jen zřídka se dostával k náznakům protiútoků.

O deset minut později Špit v poslední chvíli vytáhl Doškovu střelu, a vzápětí mířil ve vyložené šanci Diviš těsně nad branku. Tlak Slovácka po dvaceti minutách ztrácel na síle. Jablonec postupně srovnal krok a v závěru poločasu hrozil nebezpečnými brejky. Ve 35. minutě unikl po pravé straně Kubista, který obešel stopera Radu a vyrovnání zabránil se štěstím domácí obránce Kuncl. Ten stačil Kubistovu střelu stehnem nadzvednout a míč se odrazil od břevna.

Studio fotbal (zdroj: ČT24)

Ve druhém poločase Baumit výrazně zvýšil útočnou aktivitu. Obrana Slovácka náporu úspěšně odolávala, na kloudnější protiútok se ale domácí hráči dlouho nezmohli. Většinou stačili pouze odkopávat míče k půlící čáře.

Osm minut před koncem se tým z Uherského Hradiště na chvíli vymanili z tlaku. Protiútok Diviše zachránil brankář Špit vyběhnutím před pokutové území a odvážným skluzem pod nohy. Slovácko už těsné vítězství uhájilo a svého soupeře doma pošesté v historii porazilo výsledkem 1:0.

1. FC Slovácko - Baumit Jablonec 1:0 (1:0)

Branka: 4. Petr. Rozhodčí: Příhoda - Nádvorník, Jiřík. ŽK: Diviš, Petr (oba Slovácko). Diváci: 3945.

Slovácko: Heša - Kuncl, Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski - Diviš (88. Ondřejka), Petr (84. Daníček), Havlík (65. Trávník), Kerbr - Došek. Trenér: Habanec.

Jablonec: Špit - Rossi, Štochl, Kysela, Vrzal - Kopic, Loučka, Kubista (73. Fantiš), Čížek (58. Třešňák), Novák (83. Pázler) - Doležal. Trenér: Skuhravý.

Svatopluk Habanec (Slovácko): „Jsem rád, že jsme po dlouhé době zvládli domácí jarní start, který byl z pohledu na tabulku důležitý. Ukázalo se, že je třeba od začátku hrát útočně. V prvním poločase jsme předvedli nadstandardní výkon. Měli jsme kromě vstřelené branky tři až čtyři vyložené šance. Chtěli jsme také chytnout útočnou hrou na začátku zápasu diváky, což se podařilo. Nechtěli jsme se zatáhnout do obrany. Ve druhé půli jsme polevili, soupeř často nakopával míče do naší obrany, ale velkou tutovku Jablonec neměl. Mohli jsme dokonce přidat druhou branku. Velice dobře se do našeho herního systému zapracoval Diviš, nadstandardní výkon podal Petr. Po celý zápas jsme věděli, co máme hrát. Pevně doufám, že dnešní výsledek nastartoval naši klidnější jarní část. Byl bych rád, kdybychom nemuseli hrát zápasy na krev. Ovšem do klidu je ještě daleko.“

Roman Skuhravý (Jablonec): „Takový průběh utkání jsem nečekal. Nezachytili jsme začátek, což způsobila naše alibistická hra. Nedostupovali jsme hráče soupeře, nestíhali jeho křídelní akce, propadaly nám míče. Měli jsme problém s bráněním Doška. Z tohoto pohledu byla naše největší ztráta v absenci Beneše, který by jej hlídal. Při inkasované brance jsme se dopustili několika chyb. Jednak jsme se připravovali na to, že se soupeř snaží táhnout přímočaré útočné akce. My jsme nechali zbytečně volný prostor. Druhé chyby se dopustil brankář Špit, který měl odrazit míč dále než na penaltu. A za třetí jsme nechali Petrovi hodně prostoru a času, aby si zpracoval míč. V poločase jsme na situaci reagovali. Zvýšili jsme tlak, měli jsme velkou převahu. Vypracovali jsme si pět až šest střeleckých situací. Chyběl nám ale klid v zakončení a fotbalové řešení. Utkání by více slušela remíza, ovšem jen bojovnost nám na body nestačila. Procházíme v hráčském kádru obměnou, hlavně v útočné fázi. Postrádáme lehkost, ale jsem přesvědčen, že se k ní dopracujeme. Určitě jsme věděli, jakým způsobem Slovácko hraje. Vázla nám rozehrávka zezadu. Bylo parné, že jsme navzájem přečtení.“