Slavia vybouchla v Olomouci. Prohrála 1:5

Olomouc - Takový start do ligového jara si pražská Slavia nepředstavovala: na olomouckém Andrově stadionu podlehla domácí Sigmě 1:5 poté, co po první půli prohrávala už 0:4. Slávisty táhla ke dnu především slabá a nekoordinovaná obrana, kterou hráči Olomouce prostupovali až příliš snadno. Po dvou brankách vstřelili Zahradníček s Depetrisem, jednou se prosadil i Pospíšil. Za Slavii pouze snižoval Boudjemaa.

Slavia vstoupila do utkání aktivněji, už v druhé minutě se dostala k rohu a celkově pod vedením nového kapitána Karla Pitáka vypadala odhodlaně. Avšak i přes vydařený začátek byla záhy dole – v osmé minutě se totiž prosadil olomoucký Tomáš Zahradníček, který převzal přihrávku zleva a z rohu pokutového území zamířil nechytatelně pro slávistického gólmana.

Za hosty poté pálil Vošahlík, avšak jeho střelu zblokovala skrumáž olomouckých obránců. A vzápětí hned úřadovala zase Olomouc – Depetris se otočil kolem slávistického stopera a placírkou poslal míč kolem Rakovana. Slavia nehrála špatně, přímočará hra soupeře jí však dělala obrovské problémy. Děravou obranou Slavie se kupříkladu prosmýkl Pospíšil a zasahovat musel Rakovan, tentokrát úspěšně.

Po půlhodině hry už však bylo pro hosty ještě hůře – Depetris se dostal podruhé do šance a ani nyní se nemýlil. Míč poslal nad slávistického gólmana mimo jeho dosah a Slavia na tom už byla hodně bledě. Snažil se Piták, avšak jeho akce skončila na technické nepřesnosti, či spíše nerozhodnosti. Konec poločasu jí pak „osladil“ Pospíšil – po sérii krátkých přihrávek proběhl dezorganizovanou obranou soupeře a ve skluzu završil poločasovou demolici Slavie. Sigma vedla 4:0.

Začátek druhého poločasu nedával zprvu žádnou indikaci toho, že by se na průběhu hry něco mělo změnit. Pak však přišla minela Zlámala po střele Boudjemy – jeho nepříliš razantní pokus brankář Sigmy pustil mezi prsty. Zlámalovy nejistoty se pak pokoušeli využít i jiní střelci Slavie, buď však vůbec netrefili bránu, nebo už se olomoucký gólman držel lépe.

Průběh střetnutí a definitivní konec šancí Slavie přinesla druhá žlutá Nitrianského za nesmyslný šlapák na protihráče. Sešívaní byli v deseti a šance na jakýkoliv obrat byla pryč: hra se zpomalila a hráči se už nikam zběsile nehnali. Gól nejprve zahodil Zahradníček, kterého vychytal gólman, aby si o deset minut později spravil chuť. Naskočil si na centr a hlavičkou poslal míč do sítě. Poslední minuty se tak táhly a nesly v duchu snahy Slavie už nezvýšit rozsah své porážky: skóre nakonec už zůstalo na stavu 1:5.

Sigma Olomouc - Slavia Praha 5:1 (4:0)

Branky: 8. a 87. Zahradníček, 12. a 29. Depetris, 45.+1 Pospíšil - 54. Boudjemaa. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Hock. ŽK: Plšek - Nitranský. ČK: 69. Nitranský. Diváci: 4721.

Olomouc: Zlámal - Varadi, Svozil, Šindelář, Škerle - Zahradníček, Fall, Pospíšil, Javůrek (86. Karaš) - Plšek (58. Houska), Depetris (88. Chorý). Trenér: Psotka.

Slavia: Rakovan - Nitranský, Škoda, Neves, Zmrhal - Gecov, Lička (46. Smejkal) - Boudjemaa, Piták (90. Hrubý), Vošahlík - Necid. Trenér: Koubek.

Zdeněk Psotka (Olomouc): „Jsem rád, že jsme urvali tři body doma. Kousek jsme se posunuli v tabulce a hráči prodali to, co jsme po nich chtěli v nasazení, bojovnosti a sebeobětování, a za to jsme si vítězství zasloužili. Poločasové vedení nás samozřejmě překvapilo, protože Slavia má velkou kvalitu, ale vyšly nám brejky, dali jsme ze sedmi střel čtyři góly. Ve druhé půli jsme chtěli hrát více defenzivně, hlavně ze střední vzdálenosti, ale byl tam vidět i strach o vítězství. Dostali jsme brzy branku, neudrželi míč, až to vyloučení nás uklidnilo. Depetris trénoval od úterý, měl nácvik, ale moc nechtěl nastoupit, neměl dlouho přípravu s míčem. Až dnes jsme ho přesvědčili, že bude hrát tolik, kolik vydrží, a nakonec hrál skoro devadesát minut.“

Miroslav Koubek (Slavia): „Chci blahopřát Sigmě k výkonu, my jsme to nezvládli. Hlavně u soupeřovy přechodové fáze. Obranná čtveřice jim nechávala strašně moc prostoru, nedostupovali jsme k nim. Nezkrátili jsme hřiště a nenarušovali jsme přechody hráčů Sigmy a pak už to bylo složité. Ve velkém vápně jsme nechávali hráče otočit a produktivita Sigmy byla zdrcující. Byli jsme nedůslední, musíme si rozebrat, proč hráči nevystupovali k soupeři. Takticky jsme to nezvládli, hlavně hloubku hřiště. Domácí skákali do střel, hráli důrazně, vycházely jim přihrávky, diagonály, proměnili šance. Sice jsme po půli brzy snížili, ale po červené kartě jsme neměli šanci.“