Zisky z privatizace bytů Znojmo použije na splacení dluhů i nové chodníky

Znojmo – Většina z více než dvou tisíců bytů, které Znojmo nabídlo k prodeji, už zná svoje majitele. Městu se podařilo privatizaci dokončit s ročním předstihem. Výnosy ve výši více než půl miliardy korun Znojmo investuje do nových chodníků nebo oprav stadionu. Část peněz poputuje také na snížení dluhu města.

Před více než dvěma lety město schválilo prodej zhruba 2 100 bytů. Prodej tří čtvrtin z nich už je schválený. Město přitom původně předpokládalo, že prodej dokončí až v polovině roku 2015.

Příčinou je pravděpodobně nízká cena - byty se prodávaly i za méně než polovinu odhadní ceny. Pro nájemníky byla cena velmi výhodná. „O odkup byl velký zájem, ale samozřejmě to záleželo i na lokalitě,“ připustil koordinátor privatizace ve Znojmě Jan Štrof.

Radnice počítá s tím, že noví majitelé nechají mnohdy zchátralé domy časem opravit, a tím zlepší vzhled města. „Momentálně jsme se konečně v domě domluvili na společném fondu oprav. Nemovitost dáme postupně do pořádku,“ popsal plány nový majitel jednoho ze znojemských bytů Vratislav Keprda.

Před třemi lety bylo Znojmo šestým nejzadluženějším městem v České republice. Prodej bytů se tehdy ukázal být jedinou cestou z dluhů. „Stabilizovali jsme hospodaření, v minulých třech letech jsme museli dát na dluhovou službu 200 milionů korun,“ řekl současný starosta města Vlastimil Gabrhel (ČSSD).

Radnice slibuje: Část výnosů půjde do školek i na opravy chodníků

Z výnosů z jejich prodeje chce město letos využít 250 milionů korun. Pětina půjde na splacení dluhu, zbytek radnice investuje do základních a mateřských škol, do oprav chodníků nebo fasád domů v městské památkové rezervaci.

„Líbí se mi, že to tady už nevypadá tak omšele. Je dobře, že budovy města nějak vypadají,“ pochvalovala si jedna z obyvatelek města. Podle dalších je ale pořád potřeba co zlepšovat. „Chodníky na některých místech jsou plné děr, když tam šlápnete, tak si zvrtnete nohu. Je to strašné,“ postěžovala si žena.

Prodej bytů bude ve Znojmě pokračovat i v dalších letech. Město se chce do roku 2018 zbavit více než poloviny městských bytů.

Privatizace městských bytů

Většina dalších měst na jihu Moravy své byty už prodala. Patří k nim třeba Tišnov, Bučovice nebo Boskovice. Třeba Vyškov privatizoval už na přelomu tisíciletí, 350 bytů ale ještě v majetku města zůstalo. Radnice si je chce nechat pro sociální účely – tedy pro samotné matky s dětmi nebo jako startovací byty. Část bytů si nechalo i Blansko, Hustopeče nebo Zlín.

Jsou ale i města, kde privatizace pokračuje. Třeba Jihlava - tam zbývá prodat devět stovek bytů z původních sedmi tisíc. A v Hodoníně jsou na prodej ještě asi dvě desítky bytů v majetku města.

Znojmo chce prodat také atraktivní lokalitu za městským lesíkem

Znojmo ale postupně rozprodává i další městský majetek. Například zastupitel Jiří Kacetl podal na město trestní oznámení kvůli prodeji nebytové jednotky ve Vídeňské ulici nebo kvůli prodeji městské hájenky. Šetření policie nakonec vyloučilo, že by byl prodej nezákonný.

Po čtyřech letech se radnice znovu pokusí najít developera, který by koupil pozemky mezi městským lesíkem a Příměticemi. Politici by v lokalitě rádi viděli bytové a rodinné domy. Podle studie by mohlo vzniknout až 110 bytů a třicítka domů.

Spolu s bydlením musí investor vybudovat také inženýrské sítě a další vybavení. Na okraji Znojma tak pravděpodobně vznikne nový satelit.

O prodej parcel se přitom Znojmo pokusilo už před lety, tehdy ale záměr narazil u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.