Hledá se Vinařství roku. Kdo zaujme porotce?

Jižní Morava – Odborní porotci se dnes rozjeli po vinařstvích jižní Moravy. Hledají totiž to nejlepší z nich. Komise nehodnotí jen samotné víno, ale také vinice nebo propagaci vinařství. Výsledky vyhlásí za měsíc v Praze, hlasovat bude moct i veřejnost.

Uspět v soutěži je pro vinaře důležité – pomůže jim dostat se k dalším zákazníkům, třeba i v zahraničí. Tahle soutěž je ovšem jiná. „Všechny ostatní soutěže spočívají v tom, že se v konkrétní den ohodnotí vína. My hodnotíme přímo vinařství, jak se rozvíjí. Účelem je ukázat veřejnosti profily těch, co to dělají nejlépe,“ uvedl předseda komise František Mádl.

Vinaři si takového ocenění váží. „Jinak bychom se nepřihlásili. Je to nejprestižnější soutěž v republice,“ řekl Pavel Vajčner ze Znovínu Znojmo, který vyhrál loňský ročník. „Není to o tom, že někdo má v určitém roce dobrou sérii vína, ale že má skvělý marketing, vinný turistický program, bioprodukci, že spolupracuje s místními orgány, že rozvíjí vinohrady. To je správné,“ dodal.

„Soutěž hodnotí komplexnost vinařství a jeho přínos. Je to prestižní věc,“ souhlasil vinař Kamil Prokeš z vinařství Proqin ve Velkých Němčicích.

Soutěž hodnotí vinařství jako celek

Porotci sledovali celkový chod podniku. „Hodnotíme vinice, organizaci práce, pořádek ve sklepě, jak se vinařství prezentuje, jakých dosáhlo úspěchů. Všímáme si také, jakou mají koncepci, na co se soustřeďují – někde třeba vyrábí šampaňské nebo lisují olej ze zrníček. Je to zajímavé, že každý podnik má svoji strategii,“ popsal předseda komise Mádl. Součástí hodnocení je samozřejmě také ochutnávka vzorků vína.

Předseda komise František Mádl o hodnocení (zdroj: ČT24)

Na návštěvu každého finálového vinařství mají porotci devadesát minut. „Času je málo, ukázali jsme jen malou část firmy, spíš zajímavosti, takový průřez našimi aktivitami. Ostatní určitě předčíme v turismu, máme také silnou distribuci vína přes internet,“ přiznal Vajčner ze znojemského Znovínu.

„Neměli jsme čas se připravit, o naší nominaci jsem se dozvěděl teprve minulý týden v pátek, když jsem byl pryč. Porotci vše viděli tak, jak to je ve skutečnosti,“ řekl Prokeš z menšího vinařství Proqin.

Do kterých vinařství se porotci podívají?

Pondělí

9:00 – Znovín Znojmo

11:15 – Proqin ve Velkých Němčicích

13:00 – Sonberk v Popicích

15:30 – Moravíno ve Valticích

16:30 – Vinné sklepy Valtice

Úterý

8:00 – Vinařství Vladimír Tetur ve Velkých Bílovicích

10:00 – Vinařství J. Stávek v Němčičkách

12:10 – Vinařství Glosovi v Moravské Nové Vsi

16:00 – Zámecké vinařství v Bzenci

Už minulý týden komise vyhlásila devítku finalistů. Poprvé se bude hodnotit ve třech kategoriích podle velikosti – malá vinařství s produkcí do 50 tisíc litrů vína, střední s produkcí do 250 tisíc litrů a velká s vyšší produkcí.

Vinaři mají na prezentaci svojí firmy 90 minut
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Celkem se letos do soutěže přihlásilo 27 firem. Z finalistů bude vybírat sedmičlenná porota. Do ní organizátoři pozvali kromě vinařů a sommelierů také pedagogy, novináře a obchodníky. „Komise je složená ze zkušených hodnotitelů. Bodování je složité, není to nic, co se dá změřit. Vliv hrají zkušenosti i sympatie, proto je nás sedm,“ vysvětlil Mádl.

Kdo zasedl v porotě?

Mojmír Baroň – vedoucí ústavu vinařství na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity

František Mádl – enolog a vinař

Miloš Michlovský – enolog a vinař

Libor Nazarčuk – sommelier

Bronislav Pavelka – vedoucí kontroly vína ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Jindřich Dušek – vydavatel a redaktor časopisu Víno & Revue

Poprvé se do klání o vinařství roku zapojí i veřejnost. Při hlasování totiž vybere absolutního vítěze. Vybírat můžou ze všech devíti finalistů a titul Vinařství roku 2013 získá ten, který se umístí jako první ve své kategorii a zároveň získá největší podporu od lidí. 

Zatímco všechna finálová vinařství leží na jinu Moravy, na vyhlášení výsledků budou muset lidé do Prahy. Galavečer se uskuteční 27. března ve Veletržním paláci.

Organizátoři ocení i nejlepšího mladého vinaře do 38 let a vyhlásí i nejlepší knihu a novinářskou práci, které propagují víno. Cenu získá i vinařská osobnost za celoživotní přínos. Soutěž pořádá Svaz vinařů České republiky a Národní vinařské centrum. Loni soutěž vyhrálo vinařství Znovín Znojmo. 

V Česku existuje celá řada větších i menších vinařských soutěží. Tou nejprestižnější je Salon vín, který organizuje Národní vinařské centrum. Existuje však mnoho dalších soutěží.

Vinařská ocenění

Kromě Salonu vín pořádají tuzemské vinařské organizace i jiné celostátní a mezinárodní soutěže. Z brněnského veletrhu Vinex odchází vítěz s oceněním Grand Prix Vinex, které uděluje Národní vinařské centrum. Nejlepší víno pravidelně oceňovala taktéž Asociace sommeliérů, jež udělovala Sommeliérskou pečeť. Naposledy ovšem v roce 2004.

Nejstarší přehlídkou vína u nás jsou Valtické vinné trhy, které se každoročně konají v květnu na zámku ve Valticích. I tady mohou vinaři získat ocenění pro své výrobky. Novodobou mezinárodní soutěží je Československá vinařská liga, do níž se mohou přihlásit pouze vinaři z Čech, Moravy a Slovenska.

Mezinárodní soutěž Vinoforum pořádá každý rok jiná středoevropská země. Loni se konala zrovna v České republice, konkrétně v Pardubicích. Soutěž IceWine du Monde se zaměřuje zase výhradně na ledová i slámová vína, tedy na přírodně sladká vína. Poprvé se konala teprve v roce 2011 na zámku v Lednici. Klání uspořádala centrála cestovního ruchu CzechTourism a loni nad soutěží převzala záštitu Mezinárodní organizace pro révu a víno (OIV) sídlící v Paříži.

Český archiv vín pořádá pravidelně utkání o titul Vinař roku. Slavkovský zámek zase hostí mezinárodní vinařskou výstavu Grand Prix Austerlitz, kterou pořádá Moravská banka vín od roku 2004.

Řadu mezinárodních soutěží pořádají také jednotlivá vinařství, vinotéky nebo například samotná města, jako je tomu v Hustopečích na Moravě.

Existují i malé soutěže jednotlivých vinařských podoblastí, jako je například Nominační soutěž vín mikulovské vinařské oblasti. Podobnou akci pořádají i vinaři na Slovácku nebo ve velkopavlovickém regionu, kde soutěž nese jméno Forum Moravium. Cech českých vinařů zase pořádá vinařskou soutěž výhradně pro vína vypěstovaná v podoblasti Čech. Favorité podobných oblastních soutěží postupují většinou do Salonu vín.