Místa pro natáčení v USA si tvůrci vytipovali pomocí Google Earth

Kdo to byl David Ziesberger a jak to, že je dnes jeho jméno známé spíše za oceánem než v rodné zemi? V polovině natáčení polohraného dokumentu o slavném moravském misionáři, který větší část svého života strávil mezi severoamerickými indiány, je právě štáb režiséra Lubomíra Hlavsy. Stopy protestantského duchovního jej s kamerami zavedly i k Niagarským vodopádům. Jedná se už o třetí hraný dokument v koprodukci brněnského studia České televize, který diváky seznámí s historií moravského protestantismu.

Jakým způsobem bude film o Davidu Ziesbergerovi zpracovaný? Zvolil jste opět polohranou formu jako u vašeho předchozího snímku Pod ochranou Žerotínů, jenž měl u diváků úspěch?

Jelikož filmy o Zinzendorfovi a Žerotínech diváky docela zaujaly, chtěl bych se i nadále držet polohrané formy. Nyní to bude těžší tím, že se jedná o Ameriku, kde jsme hrané záběry
moc natáčet nemohli, takže ty se budou realizovat až u nás v České republice na jaře a v létě.

Bude i zde součástí filmu příběh fiktivní postavy?

Co se týče fiktivních postav nebo příběhů, tentokrát jsem si tu „berličku“ odpustil. Příběh Davida Zeisbergera jsme museli naopak - z hlediska počtu historických osob - hodně zredukovat. Takže z těch desítek indiánů a indiánských náčelníků, se kterými se Zeisberger přátelil, jich tam zbylo jen pár. Stejně tak i jeho životopis jsme museli krátit, protože by na to těch 52 minut nestačilo.

Kvůli natáčení jste se vydali až do Ameriky. Kde všude jste natáčeli a jak jste si místa k natáčení vybírali?

Cesta to byla dlouhá. Vyrazili jsme z New Yorku a přes Pensylvánii, Ohio se zastávkou na Niagarských vodopádech, dále přes Chicago (Illinois) až do Minneapolis (Minnesota) a nakonec jsme to dotáhli až do Sioux Falls (Jižní Dakota). A jelikož to nebyla přímá cesta a někdy jsme si museli hodně zajet, se vším všudy to bylo okolo šesti tisíc kilometrů. Všechna místa, kde jsme natáčeli jsem si předem vyhledal a ověřil jejich fyzickou dostupnost. Díky Google Earth jsem si je také většinou předem mohl celkem dobře prohlédnout.

David Ziesberger byl duchovní protestantské Moravské církve a misionář mezi domorodým obyvatelstvem Severní Ameriky. Narodil se roku 1727 v Suchdolu nad Odrou, s rodinou se ale přestěhoval do panství knížete von Zinzendorfa v německém Sasku. Po studiích odcestoval do Georgie, anglické kolonie v Severní Americe, kde sídlila Moravská komunita. Jako křesťanský misionář založil kolonie křesťanských Indiánů v údolí řeky Muskingum River ve státě Ohio a v dnešním Amherstburgu, státě Ontario v Kanadě. Proslul obhajováním práv domorodých indiánů. Kvůli konfliktům s úřady byl v období války o nezávislost dokonce vězněn. Pochován je ve vesnici Goshen Township v Ohiu.

Měl jste před tím nějaké zkušenosti s podobně rozsáhlým natáčením v zahraničí? V čem je to obtížné?

Jelikož už jsme měli zkušenost z natáčení v USA u „Hraběte Zinzendorfa“ v roce 2010, šlo nám to teď už mnohem lépe. Nějací komparzisté se nám nabídli přímo na místě a dokonce v dobových kostýmech z 18. století. Až na to, že nám nevyšla jedna historická bitva (byla organizátory zrušena), kterou Američané původně plánovali přímo na Niagaře, tak jsme neměli žádný vážnější problém. Jenom ta únava! V podstatě dvanáct dní trávíte (s výjimkou přespávání v motelech) v jedoucím autě.

Vosková socha Davida Ziesbergera ve skanzenu v Ohiu
Zdroj: ČT24/ČT Brno/archiv Lubomíra Hlavsy

S jakým přijetím jste se v zahraničí setkali? Postřehla jsem, že se o vašem natáčení psalo i v tamních médiích…

Přijetí bylo skvělé a překvapivé. Když se totiž dozvěděli v Ohiu v Schoenbrunnu (historický skanzen – Moravanská misijní osada), že přijedeme točit film o Davidu Zeisbergerovi, dostali jsme medaili, která se každoročně již 33 let uděluje všem, kdo se nějak zasloužili o zviditelnění jména tohoto moravského misionáře. Bylo to pro nás velké překvapení a samozřejmě u toho byla i některá média. Byli jsme prý první Češi, kteří tuto cenu obdrželi.

Přivezli jste si z cest kromě natočeného materiálu i nějaké nezapomenutelné zážitky?

Kdo stál u Niagarských vodopádů, tak na to asi nikdy nezapomene. Už jsem tam byl třikrát, ale pokaždé je to jiné a úchvatné. A právě na Niagaře jsme se potkali se skutečným náčelníkem Irokézů z kmene Seneca, se kterým jsme si pěkně popovídali. Jinak pro nás byl velký zážitek i samotný fakt, že Američané toho ví poměrně dost o Moravských bratrech i samotném Davidu Zeisbergerovi. Tedy, určitě se tam o nich ví více, než u nás na Moravě, odkud původně vyšli.

Kdy bude film hotový?

V podstatě jsme v půlce natáčení. Máme hotové výpovědi odborníků a mnoho ilustračních záběrů. Čekají nás hrané scény, které se budou točit od dubna do července. Film by se měl dokončovat od srpna do září a vysílání se plánuje na období vánočních svátků.

Má film nějakého cílového diváka? Koho může oslovit?

I když se jedná o životopis misionáře, určitě jej necílím na křesťanské diváky, i když je fakt, že právě víra hraje v Zeisbergerově životě zásadní roli. Naopak dělám vše pro to, aby se na něj s chutí mohli podívat všichni, kdo mají zájem o historii jako takovou. Díky ní a také vnitřnímu přesvědčení, že je jeho posláním přinášet neobyčejnou lásku, dokázal obstát v situacích, kde by obstál jen málokdo.

Lubomír Hlavsa

Už před revolucí se pohyboval v oblasti umění. V letech 1987-1992 - na volné noze - pracoval jako ilustrátor v časopisech pro děti a mládež ve vydavatelstvích Mladá fronta a Knižní klub (ABC, Čtyřlístek, Aréna, Kometa, aj.).

V roce 1992 se stal spolumajitelem a výrobním ředitelem televizní společnosti FONTIS TV Production (Fontis spol. s r. o., 1992-2005, www.fontis.cz), kde byl zároveň grafikem, scénáristou a kameramanem. Od roku 1998 začal pracovat především jako režisér.

Začátkem roku 2006 založil s manželkou vlastní produkční společnost ZoomFILM Production (dnes VISTAFILM s.r.o.), v níž je kreativním ředitelem.

Do roku 2012 režíroval cca 135 televizních dokumentárních či publicistických pořadů vysílaných v České televizi. Jeho dokument „Hrabě Zinzendorf – síla přesvědčení“ se v roce 2012 probojoval do finálového kola mezinárodního festivalu náboženských filmů CEVMA. Jeho cyklus Exit 316 vyhrál v roce 2008 na témže festivalu první cenu v kategorii tvorby pro děti a mládež. Česká televize loni odvysílala jeho zatím poslední dokument „Pod ochranou Žerotínů“.