Úředník zmařil modernizaci škol v Ostravě, požádal pozdě o dotaci

Ostrava - Kvůli opomenutí jednoho úředníka přišla radnice městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz o patnáct milionů z evropských fondů. Za tyto peníze měly školy modernizovat své chátrající zařízení a vybavení. Zodpovědný úředník podal žádost o dotaci hodinu po uzávěrce, školy tak nedostanou nic. Jeho nadřízení ho za to propustili. Opozici to nestačí, chce, aby zodpovědnost vyvodilo i vedení radnice.

Projekt modernizace škol měl navázat na podobnou akci z roku 2011, díky které tehdy dostala například Základní škola Ostrčilova novou jazykovou učebnu. Teď chtěla renovovat chemickou třídu. „Doufali jsme, že dostaneme nové lavice, židle, multifunkční katedru, učitelský stůl a nové podlahy. Ty staré se už bortí,“ řekla ředitelka školy Hana Kimerová.

Výuka ve škole
Zdroj: ČT24

Z peněz měly čerpat všechny školy v centrálním ostravském obvodu včetně waldorfské základní školy, která se stěhuje do nového objektu. Teď si musí školy peníze sehnat jinde, anebo počkat na vypsání dalších dotací. „Připravené projekty budeme chtít přihlásit při příští podobné výzvě,“ uvedla mluvčí radnice Jana Pondělíčková. Dodala, že úředník, který všechno způsobil, už na úřadě nepracuje. „Byl s ním rozvázán pracovní poměr,“ řekla Pondělíčková.

Opozice chce politickou odpovědnost

Chyby se snaží využít opozice a vyzývá vedení radnice k přijetí zodpovědnosti. „Byl to úkol, který dostal starosta. Vedení obce má za tyto externí zdroje zodpovědnost,“ uvedl Miroslav Svozil z ODS. Zmařenou dotaci řeší také komunisté a TOP 09. Jejich kluby se ale teprve sejdou a domluví se, jak budou ve věci postupovat.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)