Zbrojovka v jarní premiéře lídrovi vzdorovat nedokázala

Praha - Fotbalisté Sparty porazili na úvod jara o záchranu bojující Brno 4:0 a také po 17. kole první ligy udrželi v čele tabulky pětibodový náskok před druhou Viktorií Plzeň. Dvakrát se prosadil domácí kapitán David Lafata, po gólu přidali Pavel Kadeřábek s Kamilem Vackem.

Sparta, která s Brnem doma naposledy prohrála před šesti lety, měla od začátku zápasu převahu. Letenští ji využili v 17. minutě, kdy se po Dočkalově rohu na bližší tyči prosadil Kadeřábek a připsal si první branku v sezoně. O dvě minuty později musel kvůli zranění střídat Krejčí, místo kterého na hřiště přišel Přikryl.

Pak už přišly Lafatovy chvíle. Sparťanský kapitán nejprve nedokázal ve skluzu usměrnit míč do branky a poté trefil před poloprázdnou brankou břevno. Prosadil se až po půlhodině hry, když proměnil penaltu nařízenou za Janotkovu ruku, a připsal si 130. gól v nejvyšší soutěži. Další zásah mohl Lafata přidat těsně před poločasem, sám proti brankáři Hladkému ale neuspěl.

Druhou trefu přidal Lafata v 53. minutě po Costově centru. Pro dvojnásobného nejlepšího ligového kanonýra to byla devátá branka v sezoně, kterou se vyrovnal nejlepšímu klubovému střelci Hušbauerovi. Lepší je pouze s deseti góly Aidin Mahmutovič z Teplic, který je však dlouhodobě zraněný.

Brno si vážnější šance vytvořilo až v závěru, střídající Kroupa ale zaváhání brankáře Vaclíka nepotrestal. Sparta naopak dokázala v poslední minutě přidat ještě jednu branku díky střídajícímu Vackovi.

Zbrojovka, která loni v květnu jako poslední v lize dokázala Spartu porazit, nevyhrála venku už ve 22. utkání po sobě. Od posledních Bohemians Praha 1905 ji dělí jediný bod.

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 4:0 (2:0)

Branky: 30. z pen. a 53. Lafata, 17. Kadeřábek, 90. Vacek. Rozhodčí: Jílek - Pospíšil, Gallo. ŽK: Dočkal - Schuster, Janotka, Šisler. Diváci: 7532.

Sparta: Vaclík - Kadeřábek, Brabec, Holek, Costa - Mareček, Matějovský (68. Bednář), Hušbauer - Dočkal, Krejčí (19. Přikryl) - Lafata (82. Vacek). Trenér: Lavička.

Brno: Hladký - Janotka (79. Hyčka), Pernica, Schuster, Keresteš (58. Šisler) - Buchta, Zavadil, Fischer, Šumbera, Lutonský - Markovič (70. Kroupa). Trenér: Kotal.

Vítězslav Lavička (Sparta): „Za výsledkem jsme šli od první minuty, hráli jsme aktivně a z toho jsme dostali soupeře pod tlak. Od chvíle, kdy jsme soupeře zlomili, to bylo snadné utkání. Mrzí mě dvě věci na prvním poločase - zahozené šance a zranění Ladislava Krejčího, který odstoupil kvůli bolestem v zadní straně stehna. V nejbližších dnech podstoupí vyšetření, kde se ukáže, jak je to s ním vážné.“

Václav Kotal (Brno): „Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání a bohužel jsme to Spartě sami usnadnili bázlivou hrou. Nebyli jsme vůbec nebezpeční a začali jsme hrát až za stavu 3:0, kdy jsme si vytvořili nějaké menší šance. Myslím, že tři góly by stačily, proto mě čtvrtá inkasovaná branka mrzí.“ 

Vydáno pod