Majetkové vyrovnání s Poličnou je na spadnutí

Valašské Meziříčí/Poličná - Definitivní tečku za pomyslným rozvodem obce Poličná a sousedního Valašského Meziříčí udělají dnes zastupitelé města. Přestože první jednání počítala s miliónovými položkami na obou stranách, nakonec se vedení nově vzniklé obce se svým početnějším sousedem domluvilo na smířlivějším vyrovnání. Poličná získá 3,5 milionu korun, hasičskou zbrojnici a vybavení základní i mateřské školy.

Obec Poličná si svou samostatnost vychutnává od 1. ledna loňského roku. Společně s další částí Valašského Meziříčí - Krhovou, se domluvily, že se od města odpojí. Důvodem byly spory o zrušení tamních základních škol. Meziříčí si přálo ušetřit peníze a nalákat studenty do škol v centru, představitelé městských částí si ale chtěli své základní školy zachovat.

Město nejprve po obou částech požadovalo téměř devadesát milionů korun kvůli ztrátám firmy ST Servis, jež provozuje krytý bazén. Krhová měla Valašskému Meziříčí poslat 47 milionů korun a Poličná o šest milionů méně. Podobně astronomické částky převyšující jejich rozpočet ale ani jedna z obcí není schopná zaplatit. S Poličnou ale vedení města našlo brzy společnou řeč.

„Manželé se rozvádí, mají společné dítě. Pro nás je toto dítě krytý bazén nebo společnost ST Servis. Považujeme za správné a spravedlivé, abychom se na provozu tohoto dítěte, které jsme si sami kdysi vymodlili a zvolili, podíleli,“ prohlašoval ještě loni starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS).

Vstup Luboše Dostála k majetkovému vyrovnání Poličné (zdroj: ČT24)

Nakonec ale měla Poličná zaplatit jen 3,8 milionu korun. Naopak Valašské Meziříčí dlužilo obci podíl v jednotlivých městských společnostech a peníze z pozemku u průmyslové zóny Lešná. Konečná bilance tak skončila pro Poličnou v černých číslech - od města by měla získat asi 3,5 milionu korun.

Oproti tomu v Krhové bude cesta k majetkovému vyrovnání ještě zdlouhavá. Kvůli přilehlým lesům se obě strany spolu soudily. Verdikt dal nakonec za pravdu obci Krhová, na jejímž katastru stromy stojí, a která nyní sto hektarů pozemků vlastní.

Zástupci Valašského Meziříčí ale naznačili, že se proti rozsudku odvolají. Přestože město, ani Krhová ještě přesně nevyčíslili své nároky vůči druhé straně, o každou položku se před soudem hádat nechtějí. Místní naopak doufají, že vzájemné majetkové spory skončí co nejdříve.

Případy rozdělení končily často soudními spory

Blansko versus Spešov

Spešov se od Blanska odtrhl před třinácti lety. Jenže spolu se samostatností získala nová obec také část blanenských dluhů, konkrétně částku přesahující 800 tisíc korun. Peníze si Blansko vymohlo až v exekuci, to si ale nová obec nenechala líbit a pustila se do soudní bitvy. Krajský soud dal nejdříve za pravdu Blansku, následně ale Nejvyšší správní soud celou věc vrátil k novému projednání. Mimosoudně se obě strany dohodnout nedokázaly. Spor v roce 2009 definitivně ukončil Nejvyšší správní soud, když odmítl kasační stížnost Spešova. Dluh přesahující částku 800 tisíc korun obec definitivně „získala“ spolu se samostatností.

Slavičín versus Bohuslavice nad Vláří

Bohuslavice nad Vláří se od Slavičína odtrhly v roce 2001. Později si nárokovaly 2,5 milionu korun. Při dělení majetku obec dostala pouze 40 tisíc korun, což považovala za příliš málo. U českých soudů obec neuspěla. Před časem se proto se stížností obrátila na mezinárodní soud ve Štrasburku.

Slavičín versus Rokytnice

Do stejné situace jako Bohuslavice nad Vláří se dostala také Rokytnice. Ta se odtrhla od Slavičína v roce 2002. Finanční vyrovnání 719 tisíc nepovažovala obec za dostatečné. Podle vlastních odhadů by za podíl z akcií energetických a plynárenských firem měla dostat 5,6 milionu korun. Obec stejně jako Bohuslavice několik sporů prohrála, poté jej převedla na deset obyvatel. Ti se o poloviční sumu soudí dál.

Prostějov versus Držovice

Držovice získaly samostatnost v roce 2007 po 33 letech, kdy spadaly pod Prostějov. I ony měly pocit, že je město při dělení majetku ošidilo. Proto vedení nové obce požádalo Prostějov o vyrovnání ve výši 9,6 milionů. Město nabídlo mimosoudně třikrát méně, což Držovice odmítly.

O případu tak musel rozhodnout soud. Předloni v květnu vynesl verdikt, podle něhož Prostějov nemusí Držovicím vyplatit ani korunu. To zaskočilo i advokátku města. „Takový výsledek je pro mě opravdu velkým překvapením, i když velice pozitivním,“ řekla advokátka Prostějova Olga Kaplová. První část nároků soud odmítl proto, že na podobný typ vyrovnání zákon nepamatuje, ta druhá byla zase prý formulována příliš pozdě, a proto je už promlčená. Držovice se proti rozsudku odvolaly ke krajskému soudu.