Amatérští ornitologové z Olomoucka zachraňují ohrožené rorýse

Velký Újezd - Amatérští ornitologové se snaží přispět k záchraně zvláště chráněných a ohrožených rorýsů obecných. Na vlastní náklady pro ně postavili ve Velkém Újezdu na Olomoucku speciální věž. Počet těchto půvabných a vynikajících letců v Česku neustále klesá. Jedním z důvodů je trend zateplování domů. Rorýsi kvůli tomu ztrácejí přirozená hnízdiště.

Ornitologové vybrali pro rorýse bývalé zemědělské družstvo ve Velkém Újezdu. Na nepoužívaný betonový sloup upevnili tři tříkomorové budky, ve kterých by měli najít mladí rorýsi ideální podmínky pro hnízdění. Ptáky tam chtějí lákat pomocí speciálních zvukových nahrávek. „Rorýsi tady vždycky bývali, takže jsme usoudili, že ta hnízda rychle najdou,“ vysvětluje amatérský přírodovědec Jiří Troneček.

Podle Evžena Tošenovského z České ornitologické společnosti má budování umělých hnízdišť pro tuto ptačí populaci smysl. „V souvislosti s rekonstrukcemi budov rorýsům výrazně ubývá hnízdících příležitostí. Budky jistě rychle obsadí, jejich budování je rozhodně přínosné,“ řekl Tošenovský.

Podle ornitologů je rorýs obecný nejlepší letec ptačí říše. Během asi sedmiletého života nalétá ročně kolem sto devadesáti tisíc kilometrů. Čeští ornitologové při posledním sčítání napočítali šedesát tisíc párů. V letech 2001 až 2003 uváděli až sto dvacet tisíc párů. „Úbytky rorýsů jsou markantní. Každý dnem mizí v Česku stovky hnízdišť. Je to velký problém,“ řekl Tošenovský.

Česká ornitologická společnost vyhlásila dobrovolnický program s názvem Přátelé rorýsů. Lidi, kteří se zapojí do jejich záchrany, oceňuje plaketami a certifikáty.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)