Filip Ospalý se už poosmé raduje z titulu triatlonista roku

Praha - Filip Ospalý ovládl poosmé v kariéře absolutní pořadí ankety o nejlepšího triatlonistu roku. Na dalších dvou místech skončili specialista na dlouhé tratě Petr Vabroušek a Vendula Frintová. Ankety se zúčastnilo rekordních 50 respondentů. 28 z nich určilo Ospalého za triatlonového krále.

Ospalému pomohla k ocenění vydařená premiéra v dlouhém triatlonu. V listopadu na Floridě obsadil třetí místo, a jako první Čech na ironmanské distanci pokořil hranici osmi hodin (7:58:44).

„Ze začátku to byl rok neúspěchů, ale naštěstí po tréninkovém výpadku jsem si to ke konci vynahradil. Bohužel jsem se nekvalifikoval na mistrovství světa v půlironmanu, ale premiéra na ironmanských tratích mi to vynahradila a výsledek mluví sám za sebe. Byl bych asi poprvé trochu zklamaný, kdybych tentokrát anketu nevyhrál,“ uvedl Ospalý.

Triatlonistou roku se stal Filip Ospalý (zdroj: ČT24)

Sedmatřicetiletý závodník úspěšným debutem na Floridě stvrdil svůj přechod z olympijských tratí k těm delším. „Otevřela se mi vrátka do dalších let, i když olympijské tratě už definitivně opouštím. Cílem je další šampionát v půlironmanu a vyzkoušet si Havaj. A také se tam poprat o dobrý výsledek,“ naznačil, že by rád absolvoval nejslavnější ironmanský závod.

Ospalý dostal 681 hlasů, o 176 víc než čtyřicetiletý Vabroušek. Ten loni sbíral umístění v první desítce Ironmanů, jichž má už 73. K tomu vyhrál maraton a ultramaraton na 100 km na Antarktidě. Za to mu patří po patnácté za sebou ocenění Ironman roku, což je zároveň počet jeho havajských účastí.