Nechtěné knížky šetří knihovně desetitisíce

Brno - Knihovna Jiřího Mahena dávám literatuře druhou šanci. Knížka, kterou už její majitel přečetl, nemusí nutně zůstat na polici zaprášená. Na deseti pobočkách brněnské knihovny najdou zájemci boxy s názvem Druhá šance pro knihy, kde mohou „přesycení“ čtenáři nechtěné svazky odložit.

„Chtěli jsme knihy od roku 2007 a novější, což se myslím podařilo a lidé na to zareagovali tak, že nám knížky opravdu nosí,“ pochválila zájem ze strany Brňanů mluvčí Knihovny Jiřího Mahena Jana Kuncová. Díky nápadu se knihovně podařilo do svého fondu získat asi 1 200 knížek, za které by příspěvková organizace musela jinak zaplatit čtvrt milionu korun.

„V boxu se nám objevily knihy, které máme třeba hodně rezervované, například knížka Padesát odstínů šedi, na kterou máme momentálně asi devadesát rezervací,“ uvedla příklad bestselleru, se kterým jeho první čtenář nebyl příliš spokojený. Ostatní zájemci se ale o titul doslova poprali.

O projektu Druhá šance pro knihy hovoří Jana Kuncová (zdroj: ČT24)

Knihovna díky projektu ušetřila už desítky tisíc korun. S nápadem ale nepřišla jako první, inspirovala se u Městské knihovny v Praze, kde druhá šance pro knížky pomohla rozšířit katalog publikací o 13 tisíc nových svazků.

Co se zaměstnancům knihovny nezamlouvá, neskončí v odpadkovém koši. Takové publikace směřují do charity, která je rozdává spolu s jídlem například bezdomovcům. Naposledy u Červeného kostela v centru města. „Hledám životopisy slavných lidí, jestli tu náhodou nemají. Je to dobrý nápad, to takhle rozdávat,“ ocenil nabídku odložených knížek Jan Vacek.