V Květné se sklo vyrábí už 220 let

Strání (Uherskohradišťsko) – Sklárny Květná otevřely v sobotu své brány návštěvníkům. Sklo se tam vyrábí už od roku 1794. Sklárnám se v poslední době daří, nový majitel, kterým je od loňského roku společnost Crystalite Bohemia, uvažuje o rozšíření výroby.

Během tří let by v Květné mohla vyrůst nová automatická linka na výrobu sklenic, která by přinesla stovku nových pracovních míst. Sklárny reagují na zvýšený zájem zákazníků o tento druh skla. Automatická výroba Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou totiž podle ředitele skláren Marka Mikláše nedokáže svou kapacitou všechny objednávky včas uspokojit. „Čekací doba je někdy i šest či sedm měsíců, což zákazníci už těžko snášejí. Přitom zájem o toto sklo vzrostl v poslední době například v Rusku o sto procent,“ uvedl Mikláš. Nová automatická linka by ale neznamenala konec ruční výroby skla, kterou jsou skláři v Květné známí již 220 let.

Právě výročí výroby skla si včera sklárny připomněly dnem otevřených dveří. „Jsme nejstarší fungující ruční sklárnou v České republice i na Slovensku. Jako jedna z mála firem v tuzemsku sklárna přežila všechny režimy i krize,“ připomněl Mikláš. Návštěvníci si mohli prohlédnout ruční výrobu i zdobení skla.

Hovoří ředitel skláren Marek Mikláš (zdroj: ČT24)

Sklárny v části obce Strání Květná byly dříve závodem firmy Crystalex Nový Bor, která se ale v roce 2002 rozhodla provoz uzavřít. Koupila je společnost Moravské sklárny Květná, ve které měli hlavní podíl odboráři. Sklárny po půl roce odstávky s polovinou oproti někdejším 500 zaměstnanců obnovily provoz a hledaly investora. V roce 2004 je koupila firma Synex a v lednu 2011 pak nynější majitel.

V současnosti sklárny v Květné zaměstnávají 180 lidí, z toho asi 30 sklářů. Jejich průměrný věk je ale kolem 40 let, v budoucnu tak firma bude řešit problém generační obměny. „Uvědomujeme si, že nám skláři stárnou a noví ze škol nevycházejí. Ruční výrobu omezovat nechceme. Asi nám nezbude, než nějaké lidi rekvalifikovat,“ doplnil ředitel.

Sklárny v Květné loni oproti roku 2012 zvýšily obrat o 20 milionů na 120 milionů korun. Letos by chtěly dosáhnout podobného výsledku. České sklo dodávají do šesti desítek zemí světa.