Brněnský lunapark slibuje dvaačtyřicet netradičních zážitků

Brno – Čtyřicet dva večerů a odpovědi na dávno zapomenuté otázky života a vesmíru. S takovými sliby otevírají organizátoři už pátý ročník festivalu Brněnský lunapark s podtitulem Divadlo ke kávě. Chtějí spojit divadelníky, hudebníky a kavárenské prostředí, a přiblížit tak lidem umění v netradičním prostoru. Celkem čtrnáct divadelních souborů si během festivalu zahraje právě v kavárnách. Brněnský lunapark letos potrvá do konce dubna.

Festival zahájí v pondělí odpoledne první představení v Kavárně Trojka, kde vystoupí stand-up comedy soubor NaMikrofon. Po něm zahraje unplugged skupina Tibet. Všechna festivalová představení začínají v 18 hodin a vstupné na ně je dobrovolné.

Ve středu zahraje Divadlo Útulek 123 v kavárně Tři ocásci absurdní drama Oknemžiku. Po nich vystoupí skupina Lazy Players. V pátek se pak v Café Práh představí malé divadlo Kjógenu s hrou Chrám Inaba.

Jaká budou další představení? Zde najdete kompletní program Brněnského lunaparku

Organizátoři chtějí proměnit Brno na lunapark a přinést lidem netradiční kulturní zážitky. Do programu se zapojilo celkem 18 divadelních soborů a dvacítka hudebních uskupení. Nápad divadla ke kávě přitom vzešel ze spojení myšlenek divadelníka Pavla Baďury a pedagoga Viktora Pantůčka. Festival vzniká pod záštitou sdružení Kulturárium ve spolupráci s Ústavem hudební vědy na brněnské filozofické fakultě i se studenty.

Ve kterých kavárnách si lidé divadla užijí?

Café Laundry

Mezzanine Café

Café Paradigma

Cafe Podnebi

Café Práh

Café Tungsram

Kafe do vany

Kabaret Špaček

Kabinet múz

Kavárna Kunštátská Trojka

Kunst

Palác Prigl

Podo v exilu – Veselá vačice

Tři ocásci

Brněnský lunapark chce prezentovat nezávislá uskupení z divadelní i hudební scény, propojit je s bohatou brněnskou kavárenskou kulturou a podnítit jejich interakce. Festival má lidem přinést zábavu přímo pod šálek kávy nebo před půllitr. Lidé tak nemusí během festivalu nikam chodit, kulturní zážitky k nim podle organizátorů přijdou samy.

Jaké soubory se zúčastní festivalu?

Anička a letadýlko, Bafni, Divadlo Atelier, Divadlo Facka, Divadlo Faux paus!, Divadlo Krajiny, Divadlo poPUD, DIVADLO ÚTULEK 123, Divadlo v karanténě, DIVO4, Filip Teller, IMPRO DŽOW, KočéBR, Malé divadlo kjógenu, NaMikrofon, OCHOTNICKÝ SPOLEK Divadla Feste, Služebníci lorda Alfréda, Dix crée, pense 

Festival slibuje celkem 42 netradičních divadelních večerů. Letošní Brněnský lunapark zakončí 28. dubna improvizace skupiny Impro Džow v Kavárně Trojka.