Konec masopustu, v Hrčavě na trojmezí slavila celá vesnice

Hrčava - Končí masopustní období, od středy začne věřícím čtyřicetidenní půst. Zdrženlivostí si mají křesťané připomenout Kristovo vítězství nad pokušením, kterému v poušti odolával právě čtyřicet dnů. Do Popeleční středy si ještě mohou užívat do sytosti masa, alkoholických nápojů i zábavy, potom zase až na Boží hod velikonoční. V beskydské Hrčavě si masa, sladkostí a pití užívala celá vesnice.

Masopust má kouzlo především na vesnicích. Lidé z Hrčavy, horské vesnice ležící na hranici se Slovenskem, kde se stýkají hranice Polska, pořádají zabíjačku, průvod maškar a tancovačku. Hrčavské ostatky, jak se také říká masopustu, jsou ve vsi na trojmezí teprve podruhé. „Dříve jsme slavili v soukromí domácností, loni jsme se poprvé rozhodli pro větší akci. Chceme i turistům ukázat, jak se u nás ostatky slavily, co všechno dovedli řezníci, jaké se dochovaly tradice,“ vysvětluje starosta Hrčavy Petr Staňo.

Video z Hrčavy připravuje redaktorka ostravského studia.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Řezníci se předvádějí svými jelity, jitrnicemi, prejtem, ovarem a jinými specialitami. Po vsi chodí maškary. Důležitá je maska smrti symbolizující smrtelnost. Už tuto středu by křesťané měli na poslední lidské věci myslet programově. O Popeleční středě, kterou začíná velký půst, farář znamená věřící v kostele popelem na znamení pokání. „Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš,“ připomínají svým ovečkám faráři. Ještě předtím, než by se měli křesťané dobrovolně zříci nestřídmosti a požitků a soustředit se na duchovní hodnoty, se mohou najíst masa, sladkostí, zapíjet vínem, pivem i kořalkou. Vrcholem masopustu je tancovačka s lidovou hudbu.

Půsty se vyskytují v různých náboženstvích. Velký půst nemá znamenat velké hladovění, ale spíše zřeknutí se některých pochoutek, především masa, sladkostí, ale také alkoholu či cigaret. Někteří horliví držitelé půstu se omezují na jedno jídlo denně. Katolická církev k tomu nabádá jen o Popeleční středě nebo Velkém pátku. Půst mají dodržovat všichni věřící starší čtrnácti let. Například z velkopátečního hladovění jsou vyjmuti lidé mladší osmnácti let a starší šedesáti roků.

Stále je mnoho lidí, kteří půst dodržují. „Beru to jako výzvu. Určitě nám po všech stránkách prospěje, když se trochu omezíme. A vůbec není od věci ztratit při tom pár kilo,“ říká Libuše Novotná z Ostravy.

Vydáno pod