Vítkovice chtějí zásobovat britské jaderné elektrárny

Ostrava - Strojírenský koncern Vítkovice Machinery Group otevře pravděpodobně ještě letos obchodní zastoupení ve Velké Británii. Má zájem mimo jiné o zakázky pro tamní jaderný program. Ředitel společnosti Jan Světlík dnes o tom jednal s britským ministrem obchodu a investic Ianem Livingstonem, který přijel na prohlídku továrny.

Vítkovice Machinery Group a jeho subdodavatelé chtějí dodávat Británii vysoce jakostní komponenty pro energetický průmysl, ale mají zájem i o jadernou energii. Velká Británie má totiž v plánu vybudovat deset jaderných elektráren, v posledních měsících seznamuje potencionální dodavatele s podrobnostmi jednotlivých projektů. „Myslím si, že to je opravdová příležitost. Stavíme nové jaderné reaktory a sháníme nové partnery,“ potvrdil Lord Ian Livingstone.

Opravdová příležitost, říkají Britové

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Obchodní ředitel Vítkovice Machinery Group Břetislav Nitka uvedl, že skupina už prezentovala své špičkové technologie a komponenty i v Londýně. „Jsme výrobci metalurgie, komponentů, ze kterých se dají dělat určité části pro jadernou energetiku,“ podotkl Nitka.

07.06.2012
Zdroj: ČT24

Strojírenská skupina, kterou tvoří přes třicet společností s osmi a půl tisíci zaměstnanci, loni exportovala výrobky za asi dvanáct miliard korun. „Letos chceme vývoz celkově zvýšit nad hranici třináct miliard korun a prostor vidíme mimo jiné právě na britských ostrovech,“ prohlásil Nitka.

Vítkovice Machinery Group otevře pravděpodobně ještě letos obchodní zastoupení ve Velké Británii

Zakázky za stovky milionů

V minulosti se export vítkovické skupiny do Británie orientoval především na dodávky výkovků z ocelárny a kovárny a dodávky ocelových lahví pro průmyslové použití. Dodávky na ostrovy ale nepřesáhly několik procent produkce vítkovických strojíren. Teď by mohlo jít o zakázky za stovky milionů korun.

Hledání trhů v nových zemích bude pro průmysl v celé republice stěžejní. Jak potvrdil Nitka, i Světlíkovy Vítkovice kvůli krizi na Ukrajině přerušily rozjednané projekty do petrochemie.