Masopust v Lounech

V úterý 4. března krátce po 13. hodině se v Lounech začaly před chrámem sv. Mikuláše shromažďovat masky, které čekaly na symbolické povolení průvodu starostou města Radovanem Šabatou a požehnání děkana Wernera Horáka. Poté převzal masopustní rychtář klíč od města a průvod mohl začít.

Za hudebního doprovodu dechovky základní umělecké školy se více než sto masek vydalo na průvod historickou částí města. A hned od začátku trasy se přidalo i mnoho přihlížejících obyvatel. Téměř každého tak čekalo i označení fixou od šaška a jeho pomocníků.

Masopust v Lounech
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Trasa průvodu vedla od fary Pražskou ulicí ke knihovně a k archivu, následovala radnice a muzeum s ukončením u historické Žatecké brány.

Na každé zastávce jak u obchodníků, tak i institucí se dostalo všem pěkného přivítání a hlavně pro děti  byla připravena nějaká ta sladkost. Následovalo přesunutí do pobočky městské knihovny v klubovně Luna, kde pokračoval bohatý masopustní program.

Sluší se připomenout, že Masopust byl společnou akcí Městské knihovny Louny, Senior klubu, Oblastního muzea Louny a sdružení Lounští Lounským.

Masopust v Lounech
Zdroj: ČT24/Ladislav Bába

Ladislav Bába, Louny