Ostravský Dům umění otevírá výstavy o světové architektuře

Ostrava - Výstavní sály ostravského Domu umění budou v březnu a dubnu věnované architektuře. Začíná tam mezinárodní festival Architektura 2014, na kterém kurátoři představí slavného izraelského tvůrce Zvi Heckera, přiblíží kvality dánské architektury, nápady oceňovaného katalánské studia BAND nebo polského architekta a publicisty Tadeusze Baruckého. Ten přiveze originální výstavu, kterou se prostřednictvím slavných světových tvůrců zamýšlí nad vývojem architektury.

Největším lákadlem VI. ročníku festivalu architektury, designu a umění je výstava Cesta hledání architekta působícího v Berlíně Zvi Heckera, jehož stavby jsou na čtyřech světových kontinentech. „Vytvořil řadu pozoruhodných budov, k nejznámějším patří spirálovitý dům v Ramant Gan v Tel Avivu. Typický je pro něho příklon k organické metabolické větvi a fascinace spirálovitými formami,“ představil Heckera kurátor výstav Tadeáš Goryczka. Zvi Hecker přijede i na dnešní vernisáž a svou výstavu okomentuje. „Je to jedinečná příležitost potkat se s takovou ikonou architektury,“ zdůraznil Goryczka.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Dánský minimalismus a čistota

Druhou výstavu přehlídky nazvanou Dánská architektura otevře Dům umění v pátek. Na asi dvaceti projektech kurátoři představí sílu dánské architektury, která staví na minimalismu, čistotě a funkčnosti. Návštěvníci uvidí třeba takzvané environmentálně udržitelné budovy, které snižují emise přeměnou slunečního záření, větru a vody na energii, seznámí se s projekty, které dávají nový život opuštěným budovám i celým čtvrtím.

Architektura Zvi Heckera
Zdroj: ČT24/GVUO

Katalánská kultura a vášeň

BAND je název třetí výstavy, která divákům představí nevšední práci pěti mladých architektů ze stejnojmenného barcelonského studia. „Jejich tvorba vychází z atmosféry katalánské metropole, odráží se v ní tamní kultura, podnikavost, vzdělání a vášeň pro práci,“ charakterizoval Goryczka španělské studio. Dva z pěti autorů, Josep Ferrando a Eugeni Bach, také výstavu sami okomentují.

Unikátní polská anketa

S otázkami Čím je pro vás architektura? Jaký je váš přístup k projektování? Co je v tomto procesu nejdůležitější? chodil polský architekt a publicista Tadeusz Barucki za nejlepšími architekty světa. Záznamy nahraných odpovědí, fotografie i rukopisné souhrny myšlenek asi dvou set respondentů tvoří sbírku, která dokládá, jak se vyvíjí smýšlení o architektuře. Svou unikátní kolekci nazvanou Světoví architekti o architektuře teď Barucki přivezl do Ostravy. A to je čtvrtá expozice letošního festivalu architektury v Ostravě, která nabízí i další doprovodný program.

Režisér Radovan Lipus
Zdroj: ČT24/ČTO

Například příští čtvrtek bude mít v galerii přednášku režisér a autor cyklu Šumná města a Šumné stopy Radovan Lipus. Promítne film o Izraeli a pohovoří o vídeňsko-brněnském architektovi světového formátu Alfredu Neumannovi a jeho pokračovatelích.

Ostravská redakce připravuje z dnešních vernisáží a komentované prohlídky architekta Zvi Heckera reportáž.

Zvi Hecker

Narodil se v roce 1931 v Krakově, vyrostl v Samarkandu, architekturu studoval na Technionu v Haife, malířství na Avni Institute of Art and Design v Tel Avivu. Učil na Lavalově univerzitě v Quebeku a na univerzitě užitého umění ve Vídni. V roce 1960 se začal věnovat praktické architektuře, nejprve v Tel Avivu, od roku 1991 v Berlíně. V Tel Avivu vytvořil například radnici v Bat Yamu, spirální apartmány v Aramant Ganu nebo Muzeum Palmachu. V Berlíně navrhl židovskou školu Heinze Galinského, památník se symbolickými řadami lavic pro bývalou synagogu, židovské kulturní centrum v Duisburgu a další stavby. Zvítězil v mnoha soutěžích, dostal Německou cenu kritiků za architekturu, Rechterovou cenu za architekturu v Izraeli a další ocenění.

Vydáno pod