Ostrava chce, aby vláda pomohla řešit nouzi obyvatel

Ostrava – Město Ostrava si neví rady s nedostatkem levných bytů a sociálních služeb. Chce požádat ministerstvo práce a sociálních věcí, aby jí pomohlo situaci, do které mnohé obyvatele přivádí nouze, řešit. Vychází z nové analýzy, kterou si nechalo zpracovat.

Chudoba a neschopnost se o sebe postarat bude ohrožovat stále více obyvatel Ostravy. Z nové analýzy představitelé města zjistili, že jich bude více, než si dosud mysleli. Průzkum sociální situace obyvatel zahájilo město před rokem, aby jí pomohl při plánování rozsahu sociálních služeb na další čtyři roky.

„Sociální služby v Ostravě bude potřebovat stále více obyvatel. A druhým podstatným trendem, na který musíme reagovat, je stárnutí populace,“ řekl náměstek primátora Ostrava Martin Štěpánek z ODS.

Jedna z posledních cigaret v Přednádraží
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Na ubytovnách končí stále více lidí, asi třicet procent obyvatel Ostravy má příjem menší než deset tisíc korun. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji je druhá nejvyšší v republice. Populace stárne a aktivní lidé v produktivním věku odcházejí do jiných regionů, kde mají větší šanci se uplatnit.

„Existuje velká skupina lidí, která aktuálně do sociální sítě nespadá, avšak při ztrátě zaměstnání nebo třeba dlouhodobé nemocenské nebo jiné komplikaci se to může rychle změnit,“ uvedl Michal Mariánek z odboru sociálních služeb ostravského magistrátu.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Sociální bydlení stát nezná

Sociologové už roky upozorňují, že vývoj v regionu je alarmující. „Do řešení situace se musí zapojit centrální orgány země. Je potřeby vytvářet nová pracovní místa. Pokud tady nebude práce, bude se snižovat počet obyvatel a sociální rizika budou narůstat,“ řekl sociolog Lubor Hruška-Tvrdý, který se situací v regionu dlouhodobě zabývá.

Kromě nezaměstnanosti musí město naléhavě řešit levné, takzvané sociální bydlení, které ve městě velmi chybí. Tento pojem však legislativa České republiky zatím ani nezná. Vedení města bude apelovat na ministerstvo práce a sociálních věcí, aby problém řešilo.