Školáci stavějí sněhuláky pro Afriku

Ostrava – Více než tři sta škol z celé republiky se letos zapojilo do charitativní akce Sněhuláci pro Afriku, která pomůže financovat transport kol pro děti z africké Gambie. Nápad vzešel loni z ostravského gymnázia v Ostravě-Hrabůvce a neobyčejně dobře se ujal i ve zbytku republiky. Za postavení sněhuláka každý zaplatí startovné padesát korun, výtěžek dostane ostravská obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku.

Společnost Kola pro Afriku shromažďuje kola pro děti v Gambii od roku 2012. Podle koordinátora Richarda Gazdy tam dětí chodí do škol pět i dvanáct kilometrů tam a zpátky. „V lepším případě jsou unavené, v horším do školy nechodí. Tak jsme se rozhodli jim cestu za vzděláním trošku usnadnit,“ vysvětloval Gazda.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Škola pro Afriku už vybudovala 120 sběrných míst po celé republice. Lidé tam přinesli na deset tisíc starších kol, problém je ale sehnat peníze na dopravu do Afriky. Přeprava jednoho kola přijde na dvě stě korun. V minulém roce pomohli například účastníci festivalu Colours of Ostrava, kteří si během pobytu v Ostravě půjčili kolo a dobrovolnou částkou přispěli na jeho přepravu na jih.

Učitelku gymnázia v Ostravě-Hrabůvce napadlo, že snadno mohou pomoct i její studenti, a to třeba stavěním sněhuláků. „Loni jsme si to vyzkoušeli v Ostravě, kdy se k nám připojilo patnáct škol. Letos jsme oslovili školy v celé republice,“ uvedla Michaela Böhmová.

Dnes se musí asi padesát škol, které si vybraly tento termín, vyrovnat s tím, že není sníh. Stavějí ze všeho možného, pomáhají i učitelé. Gymnázium v Hrabůvce zajistilo i umělý sníh. Sněhuláci pro Afriku už vynesli 170 tisíc korun.

Akce Sněhuláci pro Afriku vrcholí

Redaktorka ostravského studia připravuje reportáž.

Vydáno pod