HaDivadlo škrtá Sen noci svatojánské

Brno - Shakespearovskou klasiku Sen noci svatojánské změnilo brněnské HaDivadlo v psychadelické představení s přeškrtnutým názvem na plakátech. Svou premiéru si postmoderní inscenace pod taktovkou režisérky Petry Tejnorové odbude dnes večer.

„Žijeme v době kalkulu. Ale ani to nám nebrání propadat se do nevědomých sfér, do svých nočních můr,“ stojí v pozvánce na představení. Originální Shakespearovskou hrou se tvůrci nechali jen volně inspirovat, celý název proto přeškrtli, aby tak zdůraznili svou změnu názoru oproti původnímu pojetí.

„HaDivadlo mě oslovilo a řeklo, že bych měla dělat tenhle titul, tak jsem se dost zděsila, protože nemám ráda Sen noci svatojánské. Na začátku jsem k tomu hledala cestu a začalo mě bavit, že je to nejhranější hra a vlastně ji chci nějak očistit od různých klišé,“ prohlásila režisérka Petra Tejnorová.

NO COMMENT: Sen noci svatojánské v HaDivadle (zdroj: ČT24)

Sen noci svatojánské je třetím představením brněnského HaDivadla, které se v rámci letošního cyklu snaží dát prostor mladým a začínajícím režisérům. „V představení jsme se soustředili hlavně na milence, tedy na vztahy. V lese jsme začali řešit téma ztráty identity, téma monogamie a zažitou představu, že jednou v životě se zamilujete a láska bude trvat celý život,“ vysvětlila Tejnorová.

Na představení spolupracovala režisérka s tanečníkem a choreografem Jarem Viňarským, který je držitelem amerického ocenění za současný tanec Bessie. „Velká část procesu sestávala z improvizací. Je to o bytí na jevišti v těle herce, takže je tam i rovina od pouhého gesta až po náročnější fyzickou akci,“ okomentoval svou práci choreograf Viňarský.