Teplé počasí láká na silnice motorkáře

Jižní Morava – Mnozí motorkáři letos poprvé vyjeli na silnice až o měsíc dřív, než obvykle. Policisté proto připomínají, že právě zkraje sezony jsou jezdci na dvou kolech nejzranitelnější. Nebezpečný je pro ně třeba štěrk, který zůstal po zimě na silnicích. Loni zahynulo za řídítky motocyklů přes šest desítek lidí.

Slunečné počasí a šestnáct stupňů nad nulou vylákalo na silnice motorkáře. Mezi nimi i Martina Koťana, který se vyrazil projet s kamarády. Sám ale říká, že dnes jen na zkoušku a opatrně. „Pojedeme na pohodu. Všude je ještě trochu štěrku, tak napřed zkontrolujeme, v jakém stavu jsou silnice,“ vysvětlil Koťan.

Ne všichni řidiči motorek jsou ale tak opatrní, jako on. Jen letos už od začátku roku havarovalo devět motorkářů. K víkendové nehodě na Vyškovsku musel letět vrtulník: dvaatřicetiletý řidič motocyklu nezvládl zatáčku, vylétl mimo silnici a narazil do značky.

Policejní statistiky nehodovosti

Rok      Počet mrtvých na silnicích        Z toho řidičů motocyklů

2013           583                                           61

2012           681                                           79

2011           707                                           65

2010           753                                           80

2009           832                                           76

Zdroj: Policie ČR

„V současné době jsou ještě na silnicích po zimě různé nečistoty, povrch silnice je ještě studený, tomu je taky potřeba přizpůsobit rychlost jízdy,“ varovala policejní mluvčí Iva Šebková. Aby policisté motocyklisty usměrnili, chystají speciální preventivní akce na motorkářských srazech.

Bezpečnost má zlepšit i čtvrtá generace ABS, díky ní se kolo na písku či na vodě prakticky nepohne. Například Miroslavu Lisému to zachránilo život. „Měl jsem problém, kdy jsem jel na mokru a zprava mi vyjelo auto. Nevidělo mě. A já jsem díky ABS udělal skvělý vyhýbací manévr,“ potvrdil Lisý.

Silné motorky teď na silnicích stále častěji doplňují slabší stroje. Skútrů se loni prodalo vůbec nejvíc za posledních 10 let, zájem stoupl o třetinu. K řízení slabších typů motocyklů totiž stačí jen řidičské oprávnění na auto.

Po zimě je nutné stroj zkontrolovat
Zdroj: ČT24/ČT Brno
Vydáno pod