Dostane se moje dítě do školky? zjišťují rodiče

Brno - Dostat své dítě do školky - noční můra pro nejednoho rodiče. Včera skončil sběr přihlášek do brněnských mateřských škol, jednotliví žadatelé tak s napětím klikají na výsledky, zda se jejich ratolest dostane „nad čáru“. Na jedno místo jsou v průměru dva žadatelé.

K elektronickému zápisu do mateřských škol se nepřipojilo pouze Brno-střed. „Do našich školek se logicky snaží umístit děti i rodiče, kteří bydlí v jiných částech Brna, ale do centra města dojíždějí, nebo zde pracují. A je pro ně výhodnější umístit svou ratolest do školky na Brno-střed,“ vysvětlil starosta městské části Libor Šťástka (ODS). Loni mateřské školy v centru města přijaly téměř 76 procent všech žadatelů.

Podle on-line zápisníku čeká na 2 353 míst přes pět a půl tisíce žadatelů. Někteří rodiče ale přihlásí své děti do několika školek a teprve poté se rozhodnou, kam svého potomka skutečně zapíšou. Až rodiče ve vybrané školce podepíší zápis, může se pořadí čekatelů ještě změnit. Stále tak mají šanci rodiče dětí, které zatím čekají pod čárou. Vliv na to, zda budou opravdu přijaty do školky, mají ale i odklady nástupu do škol.

V průměru je počet uchazečů dvojnásobný oproti počtu volných míst ve školkách. Například do mateřské školy Pohádka v Líšni čeká na šestici volných míst 89 uchazečů. „Teď budeme čekat pět dní, až se dostaví rodiče přijatých dětí. Kapacitu sice máme 107 dětí, ale volných míst je pouze šest,“ přiznala ředitelka školky Pohádka Nina Menčíková.

                                    Počet MŠ        Volná místa    Podané přihlášky

Bohunice                      5                      65                    208

Bosonohy                     1                      30                    55

Brno - jih                     6                      75                    141

Brno - sever                 16                    355                   624 

Brno - střed                 24                    samostatná výběrová řízení

Bystrc                        6                      179                   469 

Černovice                    4                      63                    167 

Chrlice                        2                      41                    102 

Ivanovice                    1                      20                    46 

Jehnice                       1                      15                    33

Jundrov                       2                      29                    99

Kníničky                      1                      14                    56

Kohoutovice                 4                      77                    197

Komín                          3                      60                    172

Královo Pole                 10                    195                  472

Líšeň                          10                    212                  481

Maloměřice a Obřany      2                      50                   110

Medlánky                      1                      60                   164

Nový Lískovec               3                      91                   179

Ořešín                          1                      4                      8

Řečkovice a Mokrá Hora   5                     92                   251

Slatina                          2                     88                   179

Starý Lískovec               5                     110                  215

Tuřany                         3                      32                    90 

Útěchov                       0                      0

Vinohrady                     4                      83                    173

Žabovřesky                   6                      134                  408

Žebětín                        1                      36                    132

Židenice                       8                      143                  351

„Podávala jsem dvě přihlášky a dostali jsme se do obou školek. Byly to docela nervy. Mé sestře se ale nepodařilo dítě umístit,“ posteskla si Marie Novotná, máma malého Daniela. Nejhorší situace byla v loňském roce v Líšni a Bystrci, kde vyrostlo nové sídliště Kamechy. „Vypadá to špatně, podali jsme x přihlášek a zatím nic,“ smutně dodala Lada Holcová.

„Rodiče mohou v elektronickém systému sledovat, jak si dítě v pořadníku vede. Pak samozřejmě nemohou obviňovat ředitelky mateřských škol, že někoho upřednostnily a byla tam protekce,“ argumentoval vedoucí odboru školství brněnského magistrátu Martin Jelínek. Město se snaží situaci zlepšit, od ledna přibylo v brněnských školkách 250 nových míst, v září to bude dalších 28.

Mateřská školka
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/Picture Alliance

Soukromé školky v tuzemsku volí i přes jejich vysokou cenu stále více rodičů. Také počet těchto zařízení postupně roste. V roce 2008 u nás fugovalo 82 soukromých školek, v roce 2011 už 150. Kromě soukromých a jazykových mateřských škol dávají rodiče stále častěji přednost školkám s pedagogickou specializací.

Waldorfská školka - Zaměřuje se nejen na inteligenční rozvoj dítěte, ale také jeho cítění a morální vývoj. Učitelka všechny aktivity předvádí, je vzorem k napodobování. Celistvá výchova propojuje poznání s uměním i volnou hrou. Vedení školky se snaží úzce spolupracovat s rodinou.

Montessori školka - Snaží se dítě maximálně vést k samostatnosti a individálnímu tvoření. Potkávají se děti různého věku, což zlepšuje vzájemné vztahy. Učitelka se snaží maximálně potlačit svou autoritu, preferují nehodnotící přístup (žádné tresty, ale ani žádné odměňování). Podporují vlastní přirozenost dítěte.

Daltonská školka - Dítě si samo volí své úkoly i čas, kdy je bude plnit. Pak ale za svůj výkon nese zodpovědnost. Pracuje vždy vlastním tempem. Školka používá metodu tzv. odložené pozornosti, kdy je učitelka část doby nepřítomná. Dítě si tak musí poradit samo, maximálně může požádat o pomoc kamaráda. Spolupráce mezi dětmi pomáhá rozvíjet jejich komunikaci.

Téma mateřských škol v UvR (zdroj: ČT24)

Bezradní rodiče, kterým se nepodařilo umístit dítě do školky, řeší situaci i poněkud nestandardně - potomky odkládají do dětských koutků v nákupních centrech. Množí se ale i zájemci o tzv. dětské skupiny. Vládní koalice ale začátkem roku naznačila, že místo dětských skupin raději podpoří vznik dalších mateřských či firemních školek.

Dětské skupiny

Návrh zákona, který povoluje tzv. dětské skupiny vznikl už v květnu loňského roku. Narozdíl od mateřských školek je dětská skupina méně náročná finančně i co do hygienických omezení. Malou skupinu dětí různého věku vždy hlídá pečující osoba.

Kvůli demografickému vývoji odpůrci varují před zbytečnou výstavbou dalších mateřských škol. Podle nich bude v roce 2020 výrazný úbytek předškoláků. Efektivnější jsou prý tzv. kontejnerové školky, jejichž provoz je možné podle potřeb ukončit, stavbu rozebrat a odvést.

Dostane se moje dítě do školky?

Mezi kritéria, podle kterých elektronický systém třídí brněnské žadatele patří věk dítěte (přednost mají starší předškoláci) nebo bydliště v moravské metropoli, potažmo v dané městské části. Vliv má také fakt, jestli do stejné školky dochází i starší sourozenec. Které děti se do školky letos dostanou, bude jasné koncem března.

Okresní města rozšiřují své kapacity: Za posledních pět let přibylo například v Břeclavi 165 nových míst, jen o osm méně jich přidalo Uherské Hradiště. Znojmo muselo přidat 84 míst za poslední tři roky, o rovnou stovku navýšili kapacitu mateřských škol ve Vsetíně. Navýšit volná místa by chtěli také Zlínští, Blanenští a Vyškovští.

Firemní školky vs. dětská skupina
Zdroj: ČT24
Vydáno pod