Před deseti lety zabil důlní otřes v Dole Lazy sedm horníků

Orlová - Horníci i těžaři si dnes připomínají deset let od velkého důlního otřesu v Dole Lazy v Orlové na Karvinsku, při kterém zemřelo sedm lidí - pět Poláků a dva Češi. Z jedenáctičlenného kolektivu se dostali na povrch živí jen čtyři horníci. Je to jedno z nejtragičtějších důlních neštěstí v Moravskoslezském kraji za posledních dvacet pět let.

I když se o předpovídání důlních otřesů snaží experti z celého světa, nedaří se to. Ani pohybu masivu dne 11. března 2004, při kterém hornina zavalila skupinu horníků pracujících v hloubce sedm set metrů, se podle vedení OKD nedalo zabránit. „Bouchlo to a zvedla se tlaková vlna. Nedalo se nic dělat, jen utíkat,“ vzpomínal jeden ze zachráněných horníků.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Zahynulé muže připomíná pomník, živým pozůstalým trochu pomohly firmy, které některé oběti najaly. Snaží se i OKD. „Pečujeme hlavně o hornické sirotky. Přispíváme jim na studium a na různé pobyty, snažíme se rozvíjet jejich talenty,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Důl Karviná, závod Lazy
Zdroj: ČT24/OKD

V novodobé historii těžby uhlí v regionu měl nejvážnější následky výbuch metanu dne 18. října 1990, který postihl závod Barbora karvinského dolu 1. Máj. V důsledku exploze a požáru zahynulo dvacet devět lidí přímo na místě, třicátý horník zemřel později v nemocnici.

Hornictví bylo a stále je rizikovým povoláním. Vedení OKD klade na bezpečnost velký důraz, počet úrazů neustále klesá.