Vyškovská akademie simuluje válku ve vzduchu i ve vodě

Vyškov - Výsadek z vrtulníku, řízení tanku pod vodou nebo vyjednávání v afgánské vesnici - to vše si mohou nacvičit vojáci ve vojenském prostoru u Vyškova. Tamní posádka si dnes připomenula 15. výročí vstupu české armády do NATO. Příprava na zahraniční mise Severoatlantické aliance patří mezi hlavní úkoly vyškovské Vojenské akademie.

„Máme tu imitaci afgánské vesnice, která slouží k nácviku praktických zkušeností, jak jednat se starosty a s vesničany. Posluchači mají za úkol například vyjednat průchod vesnicí, nebo zjistit, jaké jsou tam problémy,“ vysvětlil vedoucí výcvikového centra Vladimír Horák. „Vyškovská posádka má velký význam při přípravě zahraničních operací. Probíhají tu komplexní výcviky. Prioritu má stále operace v Afganistanu,“ netajil se hlavním zaměřením cvičení Horák.

Deset kilometrů od Vyškova leží vojenský výcvikový prostor Dědice, který byl založen už v roce 1935. Široká nabídka kurzů a cvičení dokáže připravit do těžkého terénu vojáky i zahraniční zpravodaje. Vyškov se také honosí Vojenskou akademií, která disponuje celou řadou trenažerů. „Naši řidiči se v zahraničních podmínkách setkávají s podmínkami, kdy musí zvládnout vozidlo i v krizových situacích,“ okomentoval nutné zkušenosti Radoslav Mareček, který vede výcvik dopravy.

Součástí nácviku je také trenažer, který simuluje jízdu tankem pod vodou. „Potápěči jsou v krizových situací schopni posádku zachránit,“ popsal důležitost přípravy náčelník potápěčské skupiny Zdeněk Palacký.

No comment: Vojenská akademie ve Vyškově (zdroj: ČT24)

Co vše si mohou vojáci ve Vyškově vyzkoušet?

  • simulátor MILES s laserovým systémem pro ruční zbraně a bojová vozidla
  • soubojový simulátor pro bojová vozidla SST-BV/M, který slouží k výcviku ve střelecké přípravě
  • univerzální cvičiště jízdy tanků pod vodou (slouží také záchranářům nebo potápěčům)
  • dělostřelecký simulátor ATSSCz s využitím prostředků pro pozorování bojiště a prostředků automatizovaného systému řízení palby ASPRO

Vojenské centrum ve Vyškově připravilo do akce už stovky vojáků a armádních specialistů. Česká armáda, která měla ještě na počátku 90. let 150 tisíc vojáků, se nyní musí spokojit s maximálně 30 tisíci. Aktivních profesionálů je ale jen 21 tisíc. Česká republika se oficiálně stala členem Severoatlantické aliance 12. března 1999. Od roku 2005 se postupně vojáci profesionalizují.

Kemp pro nácvik vojenských operací
Zdroj: ČT24/Vojenská akademie Vyškov

Univerzita obrany

Brněnská Univerzita obrany, která letos slaví deset let od svého vzniku si také připomíná 15. výročí od vstupu tuzemské armády do Severoatlantické aliance. Slavnostní shromáždění se koná v aule vojenské vysoké školy zítra ve 14:00.

Vydáno pod