Olomoucká radnice slíbila, že povolí zimní předzahrádky

Olomouc - Olomoučtí provozovatelé restaurací a kaváren žádají představitelé města o povolení zimních předzahrádek. Prostřednictvím náměstka Jana Holpucha k tomu vedení radnice poprvé projevilo vstřícnost. Slíbilo je od příští zimy. Zatím mohli kavárníci vytáhnout stolky striktně jen v době od dubna do října. Petici žádající, aby se Olomouc přiblížila Praze nebo Vídni, kde jsou vyhřívaná posezení venku běžná i uprostřed bílé zimy, podepsalo více než osm set lidí.

Náměstek primátora Jan Holpuch slíbil, že bude hledat cestu, jak v zájmu podpory turistického ruchu zimní předzahrádky alespoň v omezené míře povolit. Problém je platný regulační plán městské památkové rezervace z roku 2002, který je zcela vylučuje. „Věřím, že především s památkáři najdeme nějaký kompromis,“ uvedl Holpuch. Dodal, že pokud nenastane nějaký zásadní problém, od listopadu by už mohly být zimní předzahrádky v Olomouci povolené.

Informoval také, že úřad připravuje pro majitele a provozovatele restaurací přehledný návod, jak postupovat při žádosti o povolení letní předzahrádky, což je velmi složitý a dlouhý proces, který se dotýká řady vyhlášek a zákonů.

Zatím podle starých pravidel, i s pokutami

Zatím ale platí pořád staré regulativy. Majitelé podniků, kteří otevřeli venkovní prostory už nyní, tedy před 1. dubnem, riskují postihy. Například majitel kavárny Trieste Radim Petr, který otevřel už na začátku března, dostal před dvěma týdny pokutu šest tisíc korun. Jak vysvětlila redaktorka České televize Martina Tlachová, pokutu dostal, přestože se kryl tím, že na kavárenské stolky položil také petici za povolení zimních předzahrádek. Když je ale kvůli větru sundal, stavební úřad mu hned vyměřil pokutu.

Olomoucká radnice slíbila, že povolí zimní předzahrádky

O zimní předzahrádky začali bojovat i hospodští a kavárníci v Brně. Mají také špatné zkušenosti s nadmíru složitým povolováním letní verze, jakoukoliv vstřícnost k možnostem zimní varianty ještě od radnice nezaznamenali.

Ostrava roční doby nerozlišuje

Naopak v centru Ostravy mohou provozovatelé restaurací otevřít předzahrádky v kteroukoliv roční dobu. Nový tržní řád totiž reguluje pouze otevírací dobu. Lidé ale musí venkovní posezení opustit nejpozději o půlnoci. „Vloni jsme otevřeli koncem dubna, letos už včera. Rádi bychom zahrádku ještě rozšířili,“ uvedl například majitel restaurace v centru Ostravy Dodo Kajtazi. Ceny za pronájem plochy liší podle atraktivity lokality.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod