Dobré Pole má dobrá pole

Dobré Pole (Mikulovsko) - Úrodná půda, to je hlavní devíza malé obce Dobré Pole, která si na zemědělství a pěstitelství zakládá i v současnosti. V obci, jež leží na Mikulovsku, žije asi čtyři sta obyvatel. Místní se rádi „hrabou v hlíně“ a nestydí se za to.

„Je tady úrodná zem, to můžu potvrdit i se svým vinohradem. Akorát nám schází déšť,“ posteskla si jedna z místních. Předpověď počasí proto obyvatelé Dobrého Pole sledují s napětím. „Tady je velký zájem o broskve, meruňky a nektarinky. Teď je všechno dřív, než jiné roky. Když jsme tu byli loni, ještě sněžilo,“ zavzpomínal prodejce ovocných stromků.

První zmínka o obci sahá do roku 1350, v 15. století ale vesnice téměř vymřela. Opuštěnou vísku začali postupně osidlovat až přistěhovalci - Charváti. Menšina chorvatského původu utíkala v té době před stále se rozpínající Osmanskou říší. Za své útočiště si vybrali i dnešní Dobré Pole.

Tři minuty z Dobrého Pole (zdroj: ČT24)

Velká část chorvatského etnika zůstala ale i v okolí, památky na jejich kulturu můžeme najít v Hlohovci, Novém Přerově, Poštorné, Jevišovce nebo Charvátské Nové Vsi. Rozdílnost etnika byla patrná především při krojovaných oslavách. Za války se ale charvátské obyvatelstvo začalo hlásit k německé národnosti, po roce 1945 tak došlo k jejich nucenému odsunu.