Strojírenská firma v Lošticích vyvinula unikátní auto pro vozíčkáře

Loštice - Strojírenská v Lošticích na Šumpersku vyvinula nové dvoumístné auto pro vozíčkáře. Unikátní je v tom, že postižený do něho vjede přímo na svém vozíku a řídí ho jen rukama. Nový minivůz pro handicapované s názvem Elbee má za sebou všechny potřebné testy a první vyrobené kusy si za několik dnů vyzvednou noví majitelé.

Pokud chtěli řídit, museli si vozíčkáři nechávat auta speciálně upravit. Nový model má otevírací celou přední část, čelo se otevře dálkovým ovládáním, zároveň se vysune nájezdová plošina. Vozíčkáři vjedou do vozu přímo na invalidním vozíku, na mechanickém i elektrickém. Uvnitř ho zafixuje speciální konstrukce.

„Řídit mohou řídítky, což je verze pro paraplegiky, tedy lidi se zdravými horními končetinami. Máme variantu i pro kvadruplegiky, kteří mohou řídit volantem,“ vysvětloval jednatel firmy Závody lehkých konstrukcí Loštice Ladislav Brázdil, vedoucí projektu Elbee.

Vývoj trval deset let

Největším problémem bylo vyřešit propojení řízení s přední nápravou, neboť se celé přední dveře včetně řízení otevírají. Vývoj trval deset let, ale podařilo se. Auto prošlo úspěšně testy. Pohání ho benzínový motor, průměrná spotřeba se pohybuje kolem pěti litrů na sto kilometrů a maximální rychlost je osmdesát kilometrů za hodinu.

Podle šéfů společnosti je o speciální vůz velký zájem. „V první sérii jsme vyrobili pět kusů, ale už teď máme objednávky na dalších dvacet,“ uvedl Ladislav Brázdil.

Jako jeden z prvních si auto vyzkoušel Milan Koutný. Na vozíku je od narození, běžné auto řídit nemůže. Bez pomoci se do něho ani nedostane. Auto z Loštic mu otevírá nové možnosti. „Je to jednoduché. Najedu vozíkem, nastartuji a jedu,“ radoval se muž.

V Lošticích natáčela natáčela Eva Knajblová.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)