Po Kajnarovi opustí ostravskou politiku další lídři ČSSD

Ostrava – Sociální demokraté v Ostravě sestavují kandidátky pro komunální volby s novými tvářemi. Kromě vyloučeného primátora Petra Kajnara zmizí z komunální politiky dlouholetí starostové jako Karel Sibinský nebo Antonín Maštalíř a mnoho dalších. Předseda ostravské organizace poslanec Adam Rykala říká, že strana musí nabídnout voličům nové tváře. Jeho kritici však podobně jako Kajnar tvrdí, že mu jde jen o to, aby strhl moc na sebe a své příznivce či příbuzné. O kandidátovi na primátora budou ostravští socialisté rozhodovat tuto sobotu.

Na obvodní kandidátky se nedostali například starostové největších ostravských obvodů Slezská Ostrava a Ostrava-Jih. Starosta Jihu Karel Sibinský přitom v minulých volbách získal jako lídr 43 procent hlasů a většinu v zastupitelstvu. Teď je mezi náhradníky. „Plyne to všechno z úsilí pana Rykaly, aby dosadil na posty svoje lidi,“ řekl České televizi Sibinský. Lídryní obvodu je Věra Válková, na druhém místě je sám Rykala, na čtvrtou pozici se dostala jeho tchyně Eva Petrášková.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Nové a čisté tváře

Adam Rykala kritiku odmítá. „Nikdo nemá své místo na doživotí a my musíme přicházet s novými lidmi,“ řekl. Zdůraznil, že má při vyjednávání tak jako ostatní jen jeden hlas. „Snažil jsem se také, aby na kandidátních listinách nebyli lidé, kteří jsou spojování s vyšetřováním různých korupčních kauz,“ řekl. Narážel tím na fakt, že protikorupční policie prošetřuje v Ostravě různé zakázky, mimo jiné obvodu Ostrava-Jih.

Sibinský avizoval, že to tak nenechá a obrátí se na předsedu strany Bohuslava Sobotku. Do čela kandidátky se nedostal starosta Moravské Ostravy Jiří Havlíček, starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř nebude na seznamu kandidátů vůbec, podobně jako většina současných zastupitelů. Maštalíř mimo jiné kritizoval, že kolegové ani nerespektují rovnoměrné zastoupení místních organizací.

Například obvod Mariánské Hory sice prosadil do čela muže současné politiky, náměstka primátora Tomáše Suchardu, ten ale zřejmě zítra přijde tak jako Kajnar o stranický průkaz. Ostravští socialisté budou totiž v sobotu také řešit návrh na jeho vyloučení. Spolu s primátorem a starostkou Radvanic a Bartovic Šárkou Tekielovou napadl loni na podzim krajskou kandidátní listinu do sněmovních voleb. Vyškrtnutí tedy hrozí i Tekielové.

Kandidátem na primátora bude zřejmě zvolen starosta Poruby Lumír Palyza, kterého prosazuje Rykala. Ten bude na sobotní konferenci obhajovat post předsedy okresního výboru.