Hasiče na jihu Moravy zaměstnával silný vítr

Jižní Morava - Hasiči v Jihomoravském kraji kvůli silnému větru zaznamenali v neděli přes sedm desítek výjezdů. Zasahovali kvůli zlomeným elektrickým sloupům, poškozeným střechám i popadaným stromům. Silný vítr zasáhl Znojemsko, Brněnsko a Blanensko.

Nejvíce práce měli hasiči s uvolněnými plechy na střechách domů v Brně v ulicích Armenská, Merhautova, Provazníkova. Jednotky provizorně upevnily volné plechy a odstranily části, kde hrozilo utržení. V obci Přibice spadl zlomený sloup s telekomunikačním vedením do vlakového kolejiště. Po dobu zásahu hasičů byla trať uzavřená. "Překážka však nezpůsobila komplikace
v dopravě," upozornil mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.

V Újezdu u Černé Hory na Blanensku se zlomily dva sloupy elektrického vedení. „Zasahovali jsme tam s výškovou technikou,“ podotkl mluvčí. Ve Žďárné na Blanensku se zase utrhla střecha z budovy požární zbrojnice dobrovolných hasičů.

V Tavíkovicích na Znojemsku uletěl plech ze střechy domu, stejně jako v Holasicích na Brněnsku. V Kuřimi na Brněnsku se zase uvolnil komín. „Likvidovali jsme ale také mnoho popadaných stromů,“ sdělil Příkaský. Největší škody napáchal vítr na Znojemsku. Ve Znojmě spadla vzrostlá lípa, která poškodila střechu a okna budovy patřící nemocnici.

Rychlost větru dosahovala 8 až 12 metrů za sekundu v některých případech nárazově až 25 metrů za sekundu. Některé popadané stromy dočasně zablokovaly komunikace. Nikomu se nic nestalo.