Většina zastupitelů Amazon v Brně zřejmě podpoří

Brno – Dva nejsilnější zastupitelské kluby v Brně podpoří výstavbu distribuční haly Amazonu. Zastupitelé mají zítra rozhodnout o nové podobě dodatku ke smlouvě s developerskou firmou CTP Invest, která halu pro Amazon postaví. Hlasovat mají taky o předběžné podobě smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD), které má na starosti vybudování nového dálničního sjezdu do průmyslové zóny.

„Minulý týden přišel dopis přímo od Timothy Collinse z firmy Amazon, v němž mne, respektive celé město Brno ujišťuje, že jejich zájem stále trvá a o jiné lokalitě neuvažují. Jediné, na co čekají, je pozitivní rozhodnutí Zastupitelstva města Brna,“ řekl dnes brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Zda se Amazon pozitivního signálu skutečně dočká, se rozhodne zítra. Z 55 brněnských zastupitelů má přislíbenou podporu dvou nejsilnějších klubů: sociálních demokratů, kteří mají 19 hlasů, i ODS, která má v brněnském zastupitelstvu 14 křesel. „Klub ODS zítra podpoří návrh materiálu ve vztahu k Amazonu. Jsme rádi, že se neschválil živelně, a že se nám podařilo přesvědčit ostatní, že je potřeba vyjednat pro Brno příznivější podmínky,“ uvedl radní za ODS Libor Šťástka.

Aby usnesení prošlo, muselo by pro něj zvednout ruku alespoň 28 z celkových 55 zastupitelů. Pokud oba zmíněné kluby záměr podpoří, nadpoloviční většina bude dosažena.

Hovoří primátor Brna Roman Onderka (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Podle informací České televize zřejmě zvednou ruku pro i členové TOP 09. Projekt by mohli podpořit také zastupitelé za KDU-ČSL, kteří budou zřejmě hlasovat každý podle svého mínění.

Kdo má v brněnském zastupitelstvu kolik hlasů?

  • ČSSD – 19
  • ODS – 14
  • TOP 09 – 8
  • KDU-ČSL – 6
  • KSČM – 4
  • Strana zelených – 3
  • nezařazený zastupitel – 1

Příznivci projektu vyzdvihují klady, které Amazon Brnu přinese: nová hala zaměstná 1500 až 2000 lidí. Převážně by mělo jít o hůře uplatnitelné, nekvalifikované lidi z evidence úřadu práce, což přislíbil i Amazon. Samotná investice je za 100 milionů eur, tedy zhruba 2,7 miliardy korun. Díky hale také vznikne nový dálniční sjezd z D1 přímo do průmyslové zóny Černovická terasa.

Naopak zastupitelé za Stranu zelených jsou rozhodnutí stavbu nepodpořit nebo se zdržet hlasování. Mají pocit, že záruky, které město dostává, nepostačují. Podobně mají řadu výhrad i komunisté, kterým se nelíbí způsob, jakým město o Amazonu jedná. I ti se zítra možná zdrží hlasování.

Dohady o Amazon

ROK 2013

říjen– Amazon oznámil plány na vybudování svých hal v blízkosti Prahy a Brna. Staly by se součástí sítě 25 distribučních center v sedmi státech Evropy.

prosinec – Amazon chce stihnout otevření centra do Vánoc 2014. Někteří místní lidé jsou ale proti – v Dobrovízi u Prahy chtějí obchvat a halu odmítli v referendu, v brněnské části Slatina se jedná o dálničním sjezdu, proti výstavbě haly se staví tamní sdružení Čisté Tuřany.

ROK 2014

21. ledna – Brněnské zastupitelstvo neschválilo návrh vybudovat dálniční sjezd a jednání odložilo na březnovou schůzi. Amazon ale chtěl mít jasno co nejdřív, zastupitelé proto slíbili, že se mimořádně sejdou už v polovině února.

3. února - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) při návštěvě Brna slíbil, že udělá maximum pro to, aby dálniční sjezd v roce 2017 fungoval. 

14. února - Smlouvy, které by umožnily příchod Amazonu do Brna, zastupitelé opět neschválili. Pro hlasovalo pouze 17 zastupitelů, ostatní z 55 se zdrželi hlasování. Prezident Zeman rozhodnutí kritizoval.

19. února – Amazonu opět svitla naděje. Firma CTP se ostře stavěla proti plánům města, že Brno pozemky prodá až po vydání stavebního povolení pro dálniční nájezd. Místo toho se společnost zavázala, že pomůže s výkupem pozemků pro budoucí dálniční exit.

26. února - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s developerem CTP Invest. Dohoda počítá s tím, že firma nakoupí pozemky nutné pro vybudování sjezdu z dálnice D1. Následně je předá státu, který silnici postaví.

4. března – Primátor Roman Onderka (ČSSD) jednal v Lucemburku s předními manažery firmy Amazon Timothym Collinsem a Raimundem Paetzmannem. Na jednání byl přítomen i ředitel developerské společnosti CTP Invest Remon L. Vos. Všichni přítomní se ujistili, že o vybudování distribučního centra v Brně stojí.

Vydáno pod