Podvodné posudky na solární elektrárnu vydělaly majiteli miliony

Brno - Brněnský krajský soud dnes projednával případ solárního podvodu z Kroměřížska. Majitel solární elektrárny v Mrlínku nedaleko Bystřice pod Hostýnem si na sklonku roku 2010 vyžádal falešné revizní posudky od dvojice elektrotechniků. Podle žalobce chtěl vlastník elektrárny zavčas získat výhodnější výkupní cenu od státu. Za podvod hrozí čtveřici obžalovaných i desetiletý trest. Soudkyně dnes verdikt nevynesla, proces tak bude ještě pokračovat.

Elektrotechnici Radek Jaroš z Třebíče a Jiří Provazník z Havlíčkova Brodu čelí obvinění, že v prosinci 2010 vydali falešnou revizní zprávu, ačkoliv solární elektrárna neměla v té době ještě položené panely, trafostanice ani přípojku. Přesto už dostala posudek o revizi vysokého napětí. Elektrárny připojené do konce roku 2010 totiž dosáhly na výhodnější podmínky. Ve skutečnosti ale majitelé elektrárnu zprovoznili až na začátku února, kdy ji zapojili do distribuční sítě, aby 23. února 2011 začala dodávat první elektřinu.

Jen poslední den roku 2010 získalo licence 16 firem, přestože jejich elektrárny nebyly hotové a nefungovaly. Některé solární firmy ale mají neznámé vlastníky. Jejich majitelé jsou těžko dohledatelní, firmy často bývají registrované v zahraničí a mají skrytou strukturu.

Redaktor Michal Cagala o případu (zdroj: ČT24)

Před soudem dnes stanul také majitel elektrárny Filip Šlezar a jednatel společnosti, která elektrárnu stavěla, Jiří Havlíček. Motiv jejich podvodu byl podle obžaloby jasný, chtěli vydělat co nejvíce peněz. Na začátku roku 2011 totiž stát snížil výzkupní cenu z 12 150 korun za MWh na méně než polovinu - 5 500 korun za MWh. Pokud by majitel získal zvýhodněné ceny na avizovaných dvacet let, mohl se obohatit až o 300 milionů korun.

Která solární elektrárna dostala licenci v roce 2011, od té stát vykupuje elektřinu výrazně levněji. Energetický regulační úřad firmě výhodnější licenci z roku 2010 zrušil a opětovně ji udělil až od roku 2011.

Další případy solárních podvodů

Na konci loňského roku začal soud projednávat podobný solární podvod na Prostějovsku. Nedostavěná elektrárna dostala neoprávněně licenci. „Na Silvestra tam ale nestál jediný panel. Licence proto byla odebrána,“ uvedl bývalý předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Blahoslav Němeček. Do případu byli podle obžaloby zapleteni i dva úředníci z této instituce.

„Obecně v takovýchto případech dochází k falšování revizních zpráv,“ řekl olomoucký státní zástupce Radek Mezlík. Stejně rychlé dokončení před koncem štědré státní podpory měla i solární elektrárna ve Vranovské Vsi na Znojemsku. Ještě čtvrt roku po údajném zprovoznění, se tu ale podle dokumentů zapojovaly solární panely a rozvaděče.

Na konci loňského roku si policie vyžádala podklady od energetického giganta ČEZ k výstavbě tří solárních parků. Jedním z nich je elektrárna ve Vranovské Vsi. „Prověřovali jsme všechny elektrárny, které patří do skupiny ČEZ. U všech jsme našli nějaká pochybení,“ potvrdil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka.

Na konci loňského roku zjistil úřad závažné nedostatky u 28 procent z kontrolovaných fotovoltaických elektráren. Podal proto 56 trestních oznámení. Bez chyb nicméně neprošel kontrolou ani jeden z prověřovaných solárních zdrojů.