Sezóna před startem: Abraham s pokorou, Kornfeil zdravě sebevědomý

Brno – Prozatím s klidem a bez přehnaných ambicí vstupuje do nového ročníku seriálu mistrovství světa ve třídě MotoGP český jezdec Karel Abraham. Přípravy na sezonu totiž poznamenala dlouhodobá rekonvalescence po podzimní operaci ramene a jeho kondice nebyla optimální ani v předsezonních testech. Do nižší kategorie Moto3 vstupuje ve své páté kompletní sezóně i Jakub Kornfeil – a poslední zkoušky ukazují, že by mohl pomýšlet na místa mezi elitou.

Před úvodním závodem v katarském Dauhá působí zástupce elitní kategorie Abraham spíše skromně. „Nemá smysl si klást dopředu nějaké cíle. Navzdory menší porci tréninkových kilometrů bych chtěl držet krok s ostatními jezdci na motocyklech Honda RCV1000R,“ uvedl Abraham v tiskové zprávě. 

Závod v Kataru považuje za příjemný, i když trať podle něho dokáže být hodně zrádná. „Tím, že se jezdí až v noci, mění se na trati rychle podmínky. Vidět to bylo i na posledním dnu testů, kdy hodně jezdců na závěr dne padalo. Na dráze se kondenzuje vlhkost, navíc začíná foukat a obecně je dráha mimo vyjetou stopu docela kluzká,“ řekl Abraham.

Karel Abraham ve volném tréninku
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Čtyřiadvacetiletý český jezdec vstupuje v seriálu mistrovství světa do desáté sezony, v Kataru bude startovat poosmé. Čtyřikrát závod na této trati nedokončil, jeho nejlepším výsledkem bylo sedmé místo v roce 2008. Tehdy jezdil ve třídě do 250 ccm. 

Dvacetiletému Kornfeilovi naopak poslední tréninky mohou přidat na sebevědomí. V barvách nového týmu Calvo se mu v předsezónních testech dařilo „Zatím mohu být hodně spokojený. Na prvních testech jsem skončil druhý a na druhých čtvrtý, je to až nad očekávání dobré. Tým, já i sponzoři můžeme být spokojení. Do Kataru jsme odletěli hodně dobře naladěni,“ řekl Kornfeil. 

Jakub Kornfeil
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Zatímco v předešlém roce se často trápil a stěžoval si na problémy s motocyklem, s novým strojem KTM připravovaným španělským týmem je maximálně spokojený. „Vše bylo připravené a načasované hned od začátku. Motorka byla dobrá, lidi kolem i já stoprocentní. Byla jen otázka času, kdy to vyjde a naštěstí to vyšlo už na předsezonních testech. Bomba,“ radoval se závodník z Rohatce u Hodonína.

Týmové změny přitom Kornfeil ani v nejmenším nelituje. „Když srovnám loňský a letošní rok, tak je to obrovský skok. Nevidím do budoucna. Nevím, co se stane. Ale už teď je vidět, že výsledky máme a tým je jinde. Je to jiná kategorie. Není to tovární KTM, ale jsou to kluci, kteří měli mistra světa a v týmu je to vidět,“ poukázal na fakt, že barvách Calvo se loni stal Španěl Maverick Viňales světovým šampionem.