Čáp Viktor se vrátil na zámek Kunín. Sezóna může začít

Kunín - Barokní zámek Kunín na Novojičínsku může zahájit sezónu. Na jeden z jeho starých a mohutných komínů se snesl čáp Viktor, který se tam vrací už čtrnáct let. Správce ho pojmenoval po posledním majiteli zámku Viktoru Bauerovi, který tam pobýval před 2. světovou válkou. A v té doby prý na zámku hnízdili i čápi.

V novodobé historii se čápi vracejí na komín zámku v Kuníně od roku 2000. I se svou rodinou se Viktor stal maskotem, který nosí štěstí a ohlašuje začátek zámecké sezóny. Lidé ze zámku věří, že jde o stále stejného jedince. Jisté to ale není, protože není nějak označený. „Přiletěl nám ohlásit začátek zámecké sezóny. Není důležité, jestli to je pořád ten samý čáp, nebo třeba jeho potomek. Pro nás je to Viktor,“ řekl kastelán Jaroslav Zezulčík.

„Hned jak přiletěl, začal hnízdo pečlivě upravovat. Jakoby přiletěl domů, kde to dobře zná,“ dodal kurátor zámku Bronislav Novosad.

Do Kunína se vrátil čáp Viktor

Ani ochránci přírody z nedaleké Záchranné stanice v Bartošovicích nevylučují, že Viktor je pořád jeden. Čápi se mohou dožít až dvaceti let. Nasvědčuje tomu i to, že létá vždy v předvoji. Jeho partnerka, které říkají po Bauerově ženě Markéta, dorazí obvykle o několik dnů až týden později. „Čápi, kteří letí první, letí přímo jakoby domů, do krajiny, kterou znají, na stejné místo. Nemusí nic hledat, nic řešit,“ vysvětloval ornitolog Jan Kašinský.

Kunínský zámek postavil v letech 1726 až 1734 na přání hrabat z Harrachu známý rakouský architekt Johann Lukas von Hildebrandt. Stavba patří k vůbec nejcennějším barokním zámkům na severní Moravě a ve Slezsku. Posledním majitelem byl Viktor Bauer, podnikatel, filantrop, cestovatel a také pilot.