Slavkovský zámek se bude muset obejít bez Napoleona

Slavkov u Brna - Slavkovský zámek dnes zahajuje letošní turistickou sezónu, návštěvníky se pokusí oslnit i bez expozice věnované Napoleonovi. Kvůli sporům mezi městem a sdružením AusterlitzPro byla výstava už od října nepřístupná. Zavřít ji doporučil Vrchní soud v Olomouci.

Výstava skončila kvůli sporům města s autory libreta, neboli scénického námětu expozice. Podle nich obsahoval text výstavy Austerlitz formální i obsahové chyby. Navíc místo cenných historických exponátů byly na výstavě jen méně zdařilé kopie, alespoň tak popsal jádro sporu Miroslav Jandora ze sdružení AusterlitzPro. Výstava podle jeho slov vznikla ve spěchu a je málo atraktivní. Slavkov se přesto rozhodl, že výstavu otevře.

Kvůli nevyřešenému sporu ale nakonec Slavkov musel výstavu uzavřít. A protože se obě strany stále nedokázaly dohodnout, napoleonská expozice za 14 milionů korun zůstává i nadále bez návštěvníků.

„Jsem optimista, takže věřím, že dojde k dohodě, a nakonec se podaří expozici zpřístupnit. Návštěvníci byli na konci roku zklamaní, že se na výstavu nemohli podívat,“ připustil ředitel slavkovského muzea Aleš Šilhánek. Napoleonská výstava měla nalákat především zahraniční turisty.

Jádrem sporu je výstava Napoleon - Austerlitz
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Letošní rok si Slavkov připomíná 777 let od první písemné zmínky o městě. Turisté se proto nudit nebudou, návštěvníci zámku se mohou těšit hned na čtyři jiné výstavy: expozici obrazů malířky Ivy Hüttnerové, výstavu rytířských řádů, expozici vojenské tradice rodu Lichtenštejnů a v neposlední řadě sbírku skleněných kuliček Jany Filípkové.

Jandora dnes naznačil, za jakých podmínek by k dohodě mohlo dojít. „Pokud dostaneme omluvu, jsme ochotni výstavu znovu projít a domluvit se, co tam má být a co ne. Město navíc tvrdí, že devadesát procent chyb už odstranilo,“ řekl Jandora.

Návrh na mimosoudní vyrovnání už leží na radnici. „Je tam nejen požadavek na omluvu od města, ale i další požadavky, na základě kterých by se celá expozice musela předělat,“ popsal starosta Slavkova Ivan Charvát (ODS). Podle něj je zatím kompromis v nedohlednu.

Náklady na napoleonský projekt, který zahrnoval i opravu zámeckých koníren, se vyšplhaly na 55 milionů korun. Kvůli soudním sporům pořádali loni v srpnu ve Slavkově hned dvě konkurenční oslavy francouzského císaře. Jednu organizovalo město Slavkov, druhou historické sdružení.

Většina pámatek v Jihomoravském i Zlínském kraji přivítá své první návštěvníky tento víkend. Některé hrady a zámky nabízejí nové prohlídkové okruhy, další přichystaly jiné, tentokrát nemilé, překvapení - musí zdražit vstupné o desetikoruny. „Důvodem jsou zpřístupněné krátkodobé výstavy, nebo jde například o odlehlé objekty, jako je třeba Janův hrad u Lednice,“ vysvětlil ředitel Národního památkového ústavu v Kroměříži Jan Slezák.

Zdražování se týká rovněž památek, které se letos opravují, nebo kde turisté uvidí něco nového. Je to třeba hrad Veveří, minaret v Lednici nebo Květná zahrada v Kroměříži. Tady si lidé za vstupné připlatí v září, po dokončení oprav. „My vždycky odsouváme opravy na září. Ten důvod je i ekonomický,“ uzavřel Slezák.