Ministerstvo marně hledá kupce pro posádkový dům ve Vyškově

Vyškov - Už dva roky je bývalý posádkový dům armády ve Vyškově prázdný. Místo, kam obyvatelé dříve mířili na zábavy, plesy nebo koncerty, nemilosrdně chátrá. A zůstane to tak i letos. Ministerstvu obrany, které se objekt snaží už rok prodat, se kupce nedaří najít.

Posádkový dům armády býval plný života. Pravidelně sem mířili i žáci zdejší taneční školy. „Pravidelně jsme v domě pořádali taneční pro středoškoláky i pro dospělé páry, taneční večery i soutěže,“ zavzpomínala Hana Sedláková z Taneční školy H + L.

Před dvěma lety se ministerstvo obrany rozhodlo rozsáhlé nemovitosti zbavit. „Hlavním důvodem, proč se ministerstvo rozhodlo pro prodej, bylo to, že v posledních letech objekt už nebyl tak využívaný složkami armády. Chtěli jsme ušetřit prostředky, které stál provoz,“ vysvětlil Tomáš Fiala z brněnské Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem. V roce 2012 tak Vyškov přišel o největší kulturní sál.

Tomáš Fiala o důvodech prodeje posádkového domu armády (zdroj: ČT24)

Jenže žádného investora zatím nemovitost nepřilákala. Ministerstvo tak posádkový dům posílá už do šestého kola výběrového řízení. Na vině může být cena - ministerstvo nejprve požadalo 100 milionů, aktuálně cenu snížilo na 40 milionů. Prodej se totiž netýká jen budov, ale také vnitřního vybavení - tedy posuvných divadelních křesel, zvučící techniky a osvětlení. Jenže i tak částka nebude konečná, případný majitel by musel další miliony investovat do oprav.

Mezitím se tak místní smířili s tím, že za zábavou musí jinam. Roli posádkového domu převzaly Sokolský dům a kulturní dům v Drnovicích. Sokolský dům má o polovinu menší kapacitu než armádní objekt, který pojal až osm set lidí. Do kulturního domu v Drnovicích se sice vejde až šest set padesát lidí, ale je od Vyškova vzdálen čtyři kilometry. „Máme sice další sály, ale reprezentativní prostory v posádkovém domě pro nás byly mnohem lepší, vzdušnější, luxusnější a pojaly více lidí. Ale co se dá dělat, jsme rádi i za to, že máme vůbec kde tančit,“ dodala Sedláková.

Nového využití se staré kasárny dočkaly i v jiných městech na jižní Moravě. V Hodoníně se třicet hektarů původně armádní půdy změnilo na byty. V Uherském Hradišti vznikla z areálu po vojácích celá nová městská čtvrť s byty a obchody. V bývalé velitelské budově dnes sídlí Univerzita Tomáše Bati. V Kroměříži už návštěvníci po Žižkových kasárnách stopy také nenajdou. Na jejich místě se totiž nachází Hanácké náměstí.