Záhorovická kyselka konkuruje luhačovickým pramenům

Záhorovice (Uherskohradišťsko) - Útulná obec Záhorovice skýtá domov pro asi tisícovku místních. Ves, ukrytá mezi Uherským Brodem a Bojkovicemi, se může pochlubit léčivým minerálním pramenem, tzv. kyselkou. První písemná zmínka o obci Zahorowicze pochází z roku 1373.

„Jezdím sem až z Karviné. Každý rok míříme do Luhačovic, ale pro vodu jedeme sem. Tady je lepší. A výborný kynutý knedlík z ní je,“ pochválil místní kyselku Zdeněk Krayzela. Horní slaný pramen doporučovali lékaři při žaludečních křečích, katarech, tuberkulóze nebo obyčejném zahlenění. V minulosti se místní kyselka vyvážela do obchodů pod označením Záhorovská žaludeční a krční voda.

Mezi další místní atrakce patří zatopený lom Modrá voda nebo kamenná boží muka. Malá obec má dokonce i restaurátorskou dílnu, ve které zručný Zdeněk Dolina vrací starým klavírům nový vzhled. „Nejstarší křídlo, které jsme tady měli, bylo z roku 1820. Bylo to vídeňské křídlo a nemělo litinový rám, ale celodřevěný,“ popsal jednoho ze svých „pacientů“ restaurátor Dolina. Opravit klavír mu přitom trvá průměrně dva měsíce.

Tři minuty ze Záhorovic (zdroj: ČT24)

Místní se netají láskou k tradiční dechové hudbě, kterou v obci zastupuje skupina Záhorovjané. Novou turistickou atrakcí, které se v Záhorovicích objevila poměrně nedávno, je moderní ekologický hotel.