Aerační věže úspěšně bojují proti sinicím v přehradě

Brno - Zatímco nad hladinou je stále klid, na dně Brněnské přehrady je živo. S příchodem sezóny připravují potápěči aerační věže, které zatím čekaly zazimované na teplejší počasí. Věže pomáhají provzdušňovat vodu už od roku 2010, kdy je Povodí Moravy nasadilo do boje proti sinicím. Brněnská přehrada loni přilákala i 80 tisíc návštěvníků za víkend.

„Celý proces čištění Brněnské přehrady nás každoročně vyjde na deset milionů korun,“ vyčíslila náklady mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. „V květnu ještě spustíme dávkování síranu železitého, ten vysráží fosfor, který přitéká do brněnské nádrže. Podle hodnocení Krajské hygienické stanice se ukázalo, že opatření jsou účinná. Loni jsme například měli samé jedničky, maximálně dvojky, i když bylo suché a teplé léto,“ popsala hodnocení kvality vody Tomíčková.

Protože by zimní počasí mohlo drahé čistící věže poškodit, každý rok v říjnu je musí potápěči sklopit pod hladinu. Po snížení hladiny by totiž vyčnívaly. Zařízení za desítky milionů je zakotvené v deseti až dvanáctimetrové hloubce.

Úpravy se dočká také vybavení břehů, na nichž by se měly brzy objevit další převlékárny a zázemí pro návštěvníky. Například na Kozí horce se letos objevilo nové pétanquové hřiště, do budoucna by se hosté mohli těšit i na ping-pongové stoly. Vybavení Brněnské přehrady se zlepšuje posledních pět let a na zájmu turistů je to znát.

Za koupáním míří do Bystrce stále více zájemců, loni se návštěvnost přehrady o víkendu pohybovala okolo 80 tisíc lidí, což je podobné číslo, kterým se vodní dílo mohlo pyšnit v dobách své největší slávy. „Prošli jsme všechny pláže a dívali jsme se, co je potřeba opravit a doplnit. Pláže regenerujeme, přidáme sprchy a sociální zařízení,“ zavázal se starosta městské části Bystrc Vladimír Vetchý (ČSSD).

„Je velký problém s parkováním, jediným řešením je veřejná doprava. Další parkovací místa totiž není možné zřídit. Někteří řidiči se snaží s autem dostat málem až k pláži, což řešíme s městskou policií, aby se tyto extrémy neděly,“ popsal jeden z problémů Vetchý.

Telefonát Barbory Lukšové z Brněnské přehrady (zdroj: ČT24)